Çarşamba, Ekim 23, 2024

“Kadınlar, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarıdır”

USKD Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan: Birleşmiş Milletler’in 17 evrensel amaçtan oluşan eylem çağrısı olan sürdürülebilir kalkınma hedefinin önemine dikkat çeken Alkan, toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan dünyada “sürdürülebilir kalkınma amaçlarını” gerçekleştirmenin mümkün olmayacağını söyledi.

SEDA GÖK

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınmada Kadın Derneği (USKD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan, sürdürülebilir bir gelecek ve üretim için kadınların iş hayatının her alanında var olması gerektiğini söyledi.

USKD çalışmaları ve hedefleri hakkında bir grup gazeteci ile bir araya gelen Alkan, toplumun yarısını oluşturan kadınların hayatın her alanında çok önemli katkılar sağladığını vurguladı.

GİFED Kurucu Başkanı ve USKD Kurucu Üyesi Huriye Serter ile USKD Genel Sekreteri Ebru Taga Tanrıöğen’in de eşlik ettiği sohbet toplantısında konuşan Alkan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin artırılması gerektiğini dile getirdi.

USKD Yönetim Kurulu Başkanı Ayla Alkan

Kadınların sadece iş gücüne katılım değil, toplumsal hayata katılımları açısından da desteklenmeleri gerektiğini kaydeden Ayla Alkan, şöyle devam etti: “Negatif bir önyargıyla oluşan ‘Kadın yapamaz’ görüşünün değiştirilmesi, kadınların farklı iş kollarına yönlendirilmesi için toplumumuzda bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var. USKD olarak amaçlarımız arasında bu dönüşümü gerçekleştirecek eğitimleri vermek, bu konuyu toplumun tüm katmanlarına doğru bir iletişim çalışmasıyla anlatmak da bulunuyor. USKD olarak kız çocuklarına yapılan yatırımı sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olarak görüyoruz. Özellikle teknoloji ve bilime erişimde kadın ve kız çocukları başta olmak üzere; herkesin erişimini sağlamak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”


“El ele verirsek dünya değişir”

Sürdürülebilir bir geleceğe ışık tutmak hedefiyle yola çıktıklarını belirten USKD Başkanı Ayla Alkan, “Ekip çalışmasıyla, farklı sektörler ve paydaşlarla işbirliği projeleri yürüterek kalkınmaya destek sağlamak, ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilir kalkınma modelleri geliştirmek istiyoruz. Çünkü kadınlar, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarıdır. Daha eşit ve daha iyi bir gelecek için çözümler üretmek amacıyla Birleşmiş Milletler’in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) vizyon edinen Türkiye’deki ilk ve tek iş kadını derneği olarak bu alandaki projelerimizi yaşama geçireceğiz” diye konuştu.


Öncelikli hedefimiz toplumsal cinsiyet eşitliği 

Birleşmiş Milletler’in 17 evrensel amaçtan oluşan eylem çağrısı olan sürdürülebilir kalkınma hedefinin önemine dikkat çeken Alkan, toplumsal cinsiyet eşitliği olmadan dünyada “sürdürülebilir kalkınma amaçlarını” gerçekleştirmenin mümkün olmayacağını söyledi.

USKD olarak projeleri hakkında bilgi veren Ayla Alkan, şunları söyledi: “Kadınların istihdamda daha fazla yer alması, ülkemizdeki kadın istihdam oranının erkek istihdam oranlarıyla eşit seviyeye gelmesi ve eşit işe eşit ücret uygulamasının getirilmesi gerekiyor. İş dünyasında üst düzey yöneticilik pozisyonlarında her iki cinse de eşit fırsat ve yer verilmesi, kadın girişimcilerin finansa, pazara ve networke erişimlerinin desteklenmesi de önem taşıyor. Kadınların önlerindeki engellerden en önemlisi olan çocuk bakımı için özel sektör, devlet ve yerel yönetimlerin kreş açılması konusunda harekete geçirilmesinde ön ayak olacağız. Cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılarak kadının güçlendirilmesi yolunda büyük önem taşıyan konularda projeler yürüteceğiz.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM