Perşembe, Ekim 24, 2024

Reel kira fiyatlarında düşüş

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), sahibinden.com iş birliğiyle hazırladığı ‘Sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Ekim 2024’ raporunu yayımladı. Rapora göre, Türkiye genelinde ve üç büyükşehirde ağustostan eylüle cari kira fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları düştü. Ülke genelinde ve İstanbul’da eylül ayı itibarıyla reel fiyatlarla kira ortalaması bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında sırasıyla yüzde 2,8 ve yüzde 2,1 daha düşükken, Ankara’da yüzde 1,3, İzmir’de ise yüzde 4,6 daha yüksek olarak gerçekleşti.


Kiralık konut ilan metrekare fiyatı ortalama 185,8 TL

2023 Eylül ayından beri düşüşte olan cari kira fiyatı yıllık artış oranları ağustos ayında yükselse de eylülde tekrar düşüşe geçti. Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı eylül ayında yüzde 45,2’ye düştü. Eylül ayında ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 185,8 TL oldu. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 46,2, Ankara’da yüzde 51,3 ve İzmir’de ise yüzde 56,3 olarak gerçekleşti. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 243,8 TL, Ankara’da 177,3 TL, İzmir’de ise 220 TL oldu.


Kiralık ilan sayısı yükseldi

Kiralık konut talep göstergesi ağustos ayına kıyasla yüzde 20,4, geçen yılın eylül ayına kıyasla yüzde 0,8 düşük olarak gözlendi. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullanılan kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı ise ülke genelinde ve üç büyükşehirde düştü. Bu göstergenin detaylarına bakıldığında hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde kiralık ilan sayısının yükseldiği görüldü. Kiralanan konut sayısı ise ülke genelinde de üç büyük şehirde de düştü. Kiralık konut piyasasında bir diğer canlılık ölçütü olarak kullanılan kiralık konut ilanlarının ne kadar süre yayında kaldıklarını gösteren kapatılan ilan yaşı geçen aya kıyasla ülke genelinde ve üç büyükşehirde uzadı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM