Perşembe, Ekim 24, 2024

TUSAŞ tesisine terör saldırısı

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı Tesisi’ne (TUSAŞ) terör saldırısı düzenlendi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırıda 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 22 kişinin yaralandığını açıkladı. Yerlikaya ayrıca, yaralılardan 19’unun tedavisinin devam ettiğini saldırıda bulunan biri erkek, biri kadın iki saldırganın öldürüldüğünü söyledi. 

Saldırıda hayatını kaybedenler, TUSAŞ’ta kalite kontrol görevlisi olarak görev yapan Cengiz Coşkun, bir diğer kurum çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, makine mühendisi Zahide Güçlü, güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan ile taksi şoförü Murat Arslan. Zahide Güçlü’nün, eşinin gönderdiği çiçeği almak üzere yerleşkenin girişine gittiği, bu sırada saldırının gerçekleştiği bildirildi.

İlerleyen saatlerde Milli Savunma Bakanlığı, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyindeki hedeflere hava harekatı başlatıldığını, ’32 hedefin imha edildiğini’ duyurdu. Saldırganların, sırt çantalarıyla TUSAŞ’a 12 kilometre uzaklıkta bulunan bir taksi durağına gelerek şehir merkezine gitmek istediklerini söyledikleri, bir saldırganın sigara içme bahanesiyle aracı durdurup çantadan çıkardığı silahla taksi şoförünü vurduğu, diğer saldırganın direksiyon başına geçerek yola devam ettiği iddia ediliyor.


“Türkiye’ye uzanan kirli eller kırılacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırı hakkında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve tam bağımsız Türkiye idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır. Terör eyleminin ilk anından itibaren güvenlik kuvvetlerimiz olaya süratle müdahalede bulunmuş ve teröristleri etkisiz hale getirmiştir. Milletimiz şunu bilsin ki Türkiye’ye uzanan kirli eller mutlaka kırılacak; güvenliğimize kasteden hiçbir yapı, hiçbir terör örgütü, hiçbir şer odağı emellerine ulaşamayacaktır. Her türlü terör tehdidiyle ve destekçileriyle mücadelemiz azimle, kararlılıkla ve çok boyutlu bir şekilde devam edecektir. Kalleş terör eyleminde şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Savunma sanayimizin gurur kaynağı TUSAŞ’ımızın fedakar çalışanlarına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı. 


RTÜK’ten yayın yasağı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin terör saldırılarına ilişkin yayın yasağı getirildiğini duyurdu. Şahin, “Yerli ve millî savunma ürünlerimizin geliştirildiği gururumuz TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırıları sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır. Medyamızda, resmî makamların yaptığı açıklamaların dışında özellikle sosyal medyadan kaynaklandığı, teyit edilmiş bilgiler ve gösterimlerin yer aldığı tespit edildi. Terörün propagandasını yapacak yayınların ivedilikle son bulması sağlanır. İzleme uzmanlarımızın raporlamaları sonrasında yayın yasağına uymayanlara ve ağır yaptırımlar uygulanacaktır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” dedi.


Terör saldırısına dünyadan tepkiler

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada  “Ankara’da ölü ve yaralıların olduğuna dair haberler derin endişe verici. NATO olarak müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız. Terörün tüm biçimlerini şiddetle kınıyoruz ve gelişmeleri yakından izliyoruz” dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sosyal medya hesabından, “ABD olarak müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız ve bugünkü terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” dedi.

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby basın brifinginde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı diledi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yazılı bir açıklamayla “BM, Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içindedir” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kazan’daki BRICS Zirvesi kapsamında Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesinde taziyelerini iletti. 

Putin, “Ankara’daki terör saldırısını kınıyorum. Türkiye’ye başsağlığı diliyorum” mesajını kaydetti. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM