Çarşamba, Mayıs 14, 2025

Türkiye elektrikli araçları sevdi

Yılmaz, 2030 yılında elektrikli araç sayısının 1,3 milyon, şarj noktası sayısının 142 bin adet; 2035 yılında ise elektrikli araç sayısının 3,3 milyon, şarj noktası sayısının ise 273 bin düzeyinde olmasını öngördüklerini söyledi


SEDA GÖK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulundu.

Enerji sektörünün 2024 yılında bölgemizde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen gelişmesini sürdürdüğüne dikkat çeken Yılmaz, 2025 yılında enerji sektörüne yapılacak yatırımlarda büyük bir artış beklediklerini ifade etti.

Elektrikli araç sektöründe yaşanan gelişmelere dikkat çeken Yılmaz, Nisan 2022 yılında şarj hizmetleri alanında faaliyet gösteren şirket sayısının sadece 5 iken, şu anda 169 adet lisanslı şirketin sahada hizmet verdiğini ve ülke çapında yatırımlarını sürdürdüğünü kaydetti. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen 30 şirketin lisansını sonlandırdıklarını kaydeden Yılmaz, tüketicilerin kaliteli ve uygun fiyatlı şarj hizmeti almasını sağlamak için sahada inceleme ve denetimleri aralıksız sürdürdüklerini vurguladı. Yılmaz, şunları söyledi: “Elektrikli araç sayımız son iki yılda 6 binden 154 bine, şarj soketi sayımız ise 3 binlerden 26 bine ulaşmış durumda. Bu kadar kısa sürede bu olağanüstü bir gelişme. Ayrıca elektrikli araç başına düşen soket gücü ve hızlı (DC) soket sayısı açısından Avrupa birincisiyiz. Şarj ağımızın 3’te birini DC hızlı soketler oluşturuyor ve bu da elektrikli araç kullanıcılarımızın daha hızlı bir şekilde araçlarını şarj etmelerine imkan tanıyor. Toplam soket sayısına baktığımızda da ülkemizde yaklaşık her 6 elektrikli araca bir şarj soketi düşüyor, AB ortalaması ise 13. Daha da önemlisi elektrikli araçlarımızın tamamen yenilenebilir enerji ile şarj edilebilmesini sağlayan düzenlemeleri hayata geçirdik. Tüm şarj istasyonlarımızın yaklaşık yarısı ‘yeşil şarj istasyonu’, şarj için tükettiğimiz elektriğin dörtte üçü yenilenebilir enerjiden karşılanıyor. 2053 net sıfır emisyon hedefimize uyumlu şekilde ulaştırma sektörünün dönüşümüne katkı sağlıyoruz.”

Yılmaz, 2030 yılında elektrikli araç sayısının 1 milyon 3 yüz bin, şarj noktası sayısının 142 bin adet; 2035 yılında ise elektrikli araç sayısının 3 milyon 3 yüz bin, şarj noktası sayısının ise 273 bin düzeyinde olmasını öngördüklerini kaydetti.

Depolamalı RES/GES ön lisans başvuru sürecinde EPDK’nın usulsüzlük yaptığı yönündeki iddialarını da değerlendiren Yılmaz, önceleri bu iftiralara cevap verme niyetinde olmadıklarını, enerji sektörünü azıcık bilen hiç kimsenin de bunları kâale almadığını söyledi ve şu değerlendirmelerde bulundu: “Artık bir noktadan sonra iftirada da sınır tanımayınca bir açıklama yaparak madde madde cevap verdik ve suç duyurusunda bulunduk. Verdiğimiz cevaplarla ilgili tek bir cümle edemediler ama utanmadan sıkılmadan şimdi de “dava sürecinde kimlere ön lisans verdiğinizi gizleyemeyeceksiniz diyorlar.” Bu pişkinlik ve cehalet karşısında pes diyoruz artık. Çünkü sadece depolamalı RES/GES’lerle ilgili verilen ön lisanslar değil bütün ön lisanslar ve lisanslar zaten yıllardır internet sitemizde bulunuyor. İki cahil müfteri, kurumumuza attıkları iftiraların hesabını yargı önünde verecek” dedi.

Depolamalı RES/GES ön lisans sürecinin EPDK’ya kanunla verildiğini, sektörün katkısı ile yönetmelik hazırlandığını, yönetmeliğin Resmi Gazete’de çıkmasının akabinde de başvuruların sırasıyla alındığını bir kez daha hatırlatan Yılmaz; şunları söyledi: “Sektörden habersiz ön lisans verilemeyeceğini dahi anlamıyorlar. Sadece internet sitemize baksalar kimlere ön lisans verildiğini görecekler ama niyetleri başka. Enerji sektörünün e’sini bilmeden, birilerinin önlerine getirdiği yalan yanlış bilgiler ile sözde gazetecilik yapıyorlar. Bu iftiracılardan birinin profesör ünvanı var ve bir üniversitede ders veriyor. Gerçekten çok yazık. Ama biz maksatlarını da, kimin hangi menfaat gruplarına zamanında maşalık yaptığını da çok iyi biliyoruz. Kendimize de yaptığımız işe de güvenimiz tam.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM