Salı, Temmuz 29, 2025

Fiber optik ağ, dünyayı 14 kez dolaşacak uzunluğa ulaştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojiler ve İletişim Kurumu (BTK) yöneticileri, çalışanları ve BTK Akademi öğrencileriyle geleneksel iftar programında bir araya geldi. Bugüne değin yapılan çalışmaları özetleyen Bakan Uraloğlu, “Fiber optik kablo uzunluğumuz, dünyanın çevresini 14 kez dolaşacak uzunluğa erişti” dedi. 

Bakan Uraloğlu, içinde bulunulan çağı; bilginin en kıymetli sermaye olduğu, teknolojinin hayatın her köşesine nüfuz ettiği, sınırların ötesine taşan bir dönüşüm çağı şeklinde tarif etti. Uraloğlu, bu dönüşümün en temel dinamiğinin ise bilgi teknolojileri olduğunu söyledi. 


“Yazılım sadece bir araç değil”

Yazılım geliştirmenin adeta modern çağın mimarlığı olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Yazılım geliştirme, yapay zekâ, siber güvenlik gibi alanlar, artık sadece teknik birer uzmanlık alanı olmanın ötesine geçmiş, ülkelerin ekonomik kalkınmasında, rekabet gücünde ve hatta milli güvenliğinde hayati rol oynayan stratejik öncelikler haline geldi” şeklinde konuştu. Uraloğlu, yazılımın sadece bir araç değil aynı zamanda inovasyon gücün en somut ifadesi olduğunu kaydetti. 

Bugün kullanılan akıllı telefonlardan, karmaşık endüstriyel sistemlere kadar her şeyin arkasında, zeki ve yetenekli yazılımcıların vizyonunun bulunduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Hayallerinizi kodlara dökerek, fikirlerinizi dijital dünyada hayata geçirerek yepyeni bir evren inşa ediyorsunuz. Her bir satır kod, bir tuğla gibi, daha büyük, daha karmaşık, daha işlevsel yapıların temelini oluşturuyor” dedi.  


Kablo uzunluğu 588 bin kilometrenin üstünde

Bakanlık olarak gerçekleştirilen çalışmalara değinen Uraloğlu, “2002 yılında geniş bant internet abonemiz yoktu ve fiber optik kablo uzunluğumuz 81 bin 304 kilometreydi. Bugün fiber optik kablo uzunluğumuzu 500 bin kilometreden fazla artırdık ve 588 bin kilometrenin üstüne çıkardık. Fiber optik kablo uzunluğumuz, dünyanın çevresini 14 kez dolaşacak uzunluğa erişti” dedi.

Bakan Uraloğlu, geniş bant abone sayısının 96,4 milyona, mobil abone sayının ise 94,5 milyona ulaştığını kaydetti. Uraloğlu, e-devlet uygulamasına ilişkin şunları söyledi: “E-Devlet Kapısı ile vatandaşımızın devletle olan işlerini uzun kuyruklarda beklemeden artık saniyeler içerisinde çözebiliyoruz. E- devlet uygulamamıza öyle büyük bir talep var ki bugün yaklaşık 67,5 milyon kayıtlı kullanıcımız var. Bin 88 kurumumuz, 8 bin 381 hizmeti e-devlet üzerinden vatandaşlarımıza sunuyor. Hem kullanıcıların hem de sunulan hizmetlerin sayısı her geçen gün artıyor.”


5G teknoloji 2026’da

5G’nin İstanbul Havalimanı’nda uzun süredir deneyimlendiğini anımsatan Uraloğlu, “Artık 5G’yi İstanbul Havalimanı’nın ardından 4 büyüklerimizin statlarında da vatandaşlarımızın deneyimine sunmaya başladık. 5G teknolojisi ihalesini bu sene yapmayı planlıyoruz ve 2026’da da Türkiye genelinde 5G’ye geçmiş olacağız. Hatta geçtiğimiz günlerde Dünya GSM Birliği’nin her yıl Barselona’da düzenlediği Mobil Dünya Kongresi’ne katıldık. Burada ülkemizin en önemli teknoloji ve GSM şirketleri arasında 5G destekli akıllı ulaşım altyapısı ve 5G destekli yerli baz istasyonları kurulması iş birliği çalışmalarını da başlattık” diye konuştu.


“Geleceğe yön verebilirsiniz”

Yapay zekanın, insanoğlunun bilgi birikimini ve problem çözme yeteneğini bambaşka bir boyuta taşıdığına değinen Uraloğlu, şöyle konuştu: “Makinelerin öğrenme, muhakeme etme ve karar verme yeteneklerini geliştiren yapay zeka, sağlık, eğitim, ulaşım, finans gibi pek çok sektörde çığır açıcı yeniliklere imza atıyor. Yapay zeka alanında yapacağınız çalışmalarla, insanlığın karşı karşıya olduğu en karmaşık sorunlara çözüm üretebilir, geleceğe yön verebilirsiniz.”

 Siber güvenliği, dijital dünyanın görünmez kahramanlarının mesleği olarak tarif eden Uraloğlu, bilgi çağının getirdiği imkanların yanı sıra siber tehditlerin de giderek arttığına dikkat çekti. Uraloğlu siber güvenlikle ilgili, “Kurumların ve devletlerin kritik altyapıların güvenliği, ekonomik çıkarlarımızın muhafazası, siber güvenliğe verdiğimiz önemin bir göstergesi. Unutmayın ki, bilgi ne kadar değerliyse, onu korumak da o kadar hayati önem taşır” dedi. 


2 milyon 500 binden fazla kullanıcı

Bakan Uraloğlu, 2017 yılında faaliyetine başlayan BTK Akademi’nin bugün 314 başlıkta çevrimiçi eğitim ve 2 milyon 500 binden fazla kullanıcıyla Türkiye’nin en büyük yerli ve millî çevrimiçi eğitim platformu olduğunu kaydetti. 

BTK Akademi tarafından bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Uraloğlu, “Bugüne kadar 60 ilde 307 eğitim başlığında 11 bin 371 öğrenciye sınıf eğitimi verdi. 28 ilde üniversite öğrencileri ve yeni mezunlara yönelik 77 farklı eğitim başlığında istihdam ve atölye eğitimleri düzenledi. BTK Akademi derslerinin üniversiteler tarafından kullanılmasına yönelik olarak 2024-2025 Güz ve Bahar Dönemlerinde 14 üniversitede 2 bin 550 öğrenciye de ders veriliyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM