Çarşamba, Ağustos 27, 2025

AB’de su ürünleri yetiştiriciliği üretimi 1,1 milyon ton oldu

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) su ürünleri yetiştiriciliği verilerini yayımladı. Buna göre,
2023 yılında Avrupa Birliği’nde (AB) su ürünleri yetiştiriciliği üretimi yaklaşık 1,1 milyon
ton canlı ağırlıkta olup, değeri 4,8 milyar euro oldu. AB’de çiftlik su canlılarının üreticileri
arasında birinci sırayı 242 bin 754 ton ile AB toplamının yüzde 23,1’ini oluşturan İspanya
aldı. İkinci sırada 186 bin 561 ton ile yüzde 17,8’ini kapsayan Fransa ve üçüncü sırada
140 bin 908 ton ile yüzde 13,4’ünü oluşturan Yunanistan yer aldı.
2008 ile 2023 yılları arasında AB su ürünleri yetiştiriciliği üretim hacmi yaklaşık 1,1
milyon ton seviyesinde nispeten sabit kaldı. Bu, kilit üretici ülkelerdeki zıt gelişmeleri
yansıttı. Yunanistan’daki su ürünleri yetiştiriciliği üretimi nispeten istikrarlı bir şekilde
büyüdü. İspanya’da 2018’e kıyasla keskin bir düşüş yaşandı. Fransa’da ise 2018’den
sonra nispeten sabit kaldı.


En değerli tür alabalık

AB’deki üretim öncelikle alabalık, çipura, levrek, sazan, ton balığı ve somon gibi yüzgeçli
balıklara ve midye, istiridye ve istiridye gibi yumuşakçalara odaklıdır. Bu ürünler 2023’te
ağırlık bazında su ürünleri yetiştiriciliği üretiminin çoğunu oluşturdu. AB’nin toplam su
ürünleri üretiminin canlı ağırlık bazında üçte birinden biraz fazlasını yüzde 34,5 oranıyla
midye oluştururken, bunu yüzde 15,8 ile alabalık ve yüzde 10 ile çipura takip etti. 2023
yılında üretilen en değerli tür yüzde 17,7 ile alabalık oldu. Bunu yüzde 13,3 ile levrek ve
yüzde 12 ile çipura izledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM