İzmir’in Foça İlçesi’nde Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nin (SUYADER) yürütücülüğü, S.S. Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi’nin ortaklığında az tüketilen balıkların her şekilde değerlendirilmesi amacıyla “Buranın Balıkları” Projesi hayata geçirildi.
Vatandaş ve turistin birkaç balık adı üzerinde tüketimi yoğunlaştırdığı, projeyle, gerek evlerde, gerek ticari işletmelerde diğer yerel balıkların da bilinirliğinin arttırılması, tüketiminin sağlanması, tezgahta kalan balığın ise Askıda Balık uygulamasıyla ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmasının hedeflendiği açıklandı.
Projenin toplantısı Foça’da yapıldı
Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda SUYADER kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Emine Aksoydan, Proje Koordinatörü Mücahit Erakyol, Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, Koordinatör Yardımcısı Esra Kartal, WWF Temsilcisi Ebrucan Kalecik, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri vr Teknolojisi Enstitüsü Öğr. Gör. Dr. Gökhan Kaboğlu ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Murat Çelik birer konuşma yaptılar.
Küçük balıkçıya ve halka destek
Proje kapsamında, Nisan 2025 – Mart 2026 tarihleri arasında bir yıl boyunca Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde küçük ölçekli balıkçılığın desteklenmesinin hedeflendiği, bu desteğin, ekonomik değeri görece düşük olan balık türlerinin tanıtımının artırılması yoluyla sağlanacağı belirtildi.
Proje ile yerel balıkçıların geçim kaynaklarının güçlendirilmesi amaçlanırken, aynı zamanda bu türlerin sofralara kazandırılmasıyla yerel halkın ve Foça’yı ziyaret eden misafirlerin sağlıklı ve dengeli beslenmesine katkı sunulmasının hedeflendiğine, ayrıca dar gelirli gruplara ulaştırılmak üzere askıda balık uygulaması başlatılmasının planlandığına dikkat çekildi. Bu sayede hem deniz ekosisteminin sürdürülebilirliğinin korunacağı hem de bölgedeki gıda güvencesine önemli bir destek sağlanacağına vurgu yapıldı. Foça’nın proje için pilot bölge seçildiği, elde edilecek veriler ışığında başta Ege’nin sahil ilçeleri olmak üzere yurt geneline yaygınlaştırılmasının hedefler arasında olduğu açıklandı.
Hedef yerel balıkları sofraya almak
Buranın Balıkları projesi hakkında konuşan SUYADER Başkanı Prof. Dr. Emine Aksoydan, “Projemiz Yerel Balıkçılık Gıda Güvencesini Destekliyor projesi. Kısa adı da Buranın Balıkları. Projemizin hedefi şu; Tüketilen ticari balıklardan ziyade, Foça’nın yerel balıklarının tüketimini arttırmak hem halka hem turistlere bu balıkları tanıtmak, dolayısıyla bu balıkları avlayan küçük ölçekli balıkçıların da ekonomik durumunu biraz daha yükseltmek ama bunun yanı sıra gıda güvencesini destekleyen bir boyutu da var projenin” dedi.
Iskarta balıklar ihtiyaç sahiplerine gidecek
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Foça Merkez Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin ise “Projemiz Foça’daki yerel balıklarımızın, ıskarta balıklarımızın halka tadım festivalleri yapılarak tanıtılması ve bu balıklarımızın artık Foça’da restoran tezgahlarında da bulundurularak, tadımlarla, sunumlarla çok lezzetli olduklarının anlaşılmasını sağlamak. Restoranlara, balık tezgahlarına gidildiği zaman, artık Levrek, Çipura, Barbun istiyorum değil de yerel balıkları ön plana çıkararak, bilinirliğini arttırarak balıkçılarımıza maddi açıdan katkı sağlarken halka ucuz ve 12 ay bulabileceği balıkları tanıtmak ve sunmak istiyoruz. Iskarta balıklarımızı da 17 mahalle muhtarımızın aracılığıyla Askıda Balık uygulaması yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız ” ifadelerinde bulundu.