Yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasıyla birlikte dışarıda tüketilen yiyeceklerin daha kolay bozulması, gıda zehirlenmesi vakalarını artırabiliyor.
Batıgöz Sağlık Grubu Balçova Cerrahi Tıp Merkezi’nden Uzm. Dr. Füsun Topçugil, yaz aylarında görülen gıda kaynaklı enfeksiyonların ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, “Gıda zehirlenmesi, bozulmuş ya da mikroorganizmalarla kirlenmiş yiyeceklerin tüketilmesi ile mide ve bağırsak sisteminde ortaya çıkan bir enfeksiyon tablosudur. Sık görülen etkenler arasında Salmonella, E. coli ve Campylobacter gibi bakteriler yer alırken; norovirüs gibi virüsler de bu tür enfeksiyonlara neden olabilir” dedi.
Uzm. Dr. Füsun Topçugil, sıcak havalarda mikroorganizmaların daha hızlı çoğaldığını belirtiyor ve “Gıdaların uygun koşullarda saklanmaması, kontaminasyonu ve bozulmayı hızlandırarak sağlığımızı tehdit eder hale getiriyor” dedi.
Belirtiler ilk saatlerde ortaya çıkabilir!
Gıda zehirlenmesinde belirtiler gıda tüketildikten sonraki birkaç saat içerisinde hissedilmeye başlar. Bazı durumlarda bu süre 12 ila 72 saate kadar da uzayabilir. Mide bulantısı, karın ağrısı, ateş ve ishal gıda zehirlenmesinin yaygın belirtiler olarak sıralanıyor.
Belirtiler hafif seyredebilir, ancak bazı kişilerde şiddetli tabloya dönüşebilir. Küçük çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve bağışıklığı baskılanmış kişiler daha dikkatli olması öneriliyor. Uzm. Dr. Füsun Topçugil, “
Hafif gıda zehirlenmeleri birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçebilir. Ancak bu süreçte bol sıvı almak, vücudun kaybettiği elektrolitleri yerine koymak açısından çok önemlidir. Kusma ve ishalin kontrol altına alınmasının ardından hafif gıdalarla beslenmek önerilir. Pirinç, elma püresi ve muz gibi mideyi yormayan gıdalar iyi birer başlangıç noktasıdır. İlaç kullanımında ise mutlaka bir hekime danışılması gerekir. Antibiyotik ya da ishal durdurucu ilaçların bilinçsiz kullanımı, süreci daha zor hale getirebilir. Toplumda sık karşılaşılan inanışlardan biri de balıkla yoğurdun birlikte tüketilmesinin zehirlenmeye neden olacağıdır. Taze ve uygun koşullarda saklanmış balık ile yoğurt, birlikte rahatlıkla tüketilebilir. Zehirlenme riski bu iki besinin bir arada tüketilmesinden değil, ürünlerin taze olmamasından kaynaklanır. Bozulmuş balık ya da yoğurt tek başına tüketildiğinde dahi ciddi sorunlara yol açabilir” diye konuştu.