Salı, Ağustos 26, 2025

Un sanayisinde yeni dönem

Türkiye’nin 10 yıldır sürdürdüğü dünya un ihracat şampiyonluğu, İstanbul’da sektör temsilcilerini bir araya getirecek. Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölümü’nün 4. Konferans ve Sergisi, 3-6 Eylül 2025 tarihlerinde Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de düzenlenecek.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal ve IAOM ABD Başkanı Scott Martin’in katılımıyla gerçekleşecek etkinlik, Rusya, Ukrayna, Kazakistan, ABD ve Avrupa ülkelerinden binin üzerinde sektör profesyonelini ağırlayacak. Bu yılın ana teması ‘Tarımda Kadının Yeri’ olacak.

IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, Türkiye’nin 2025 yılını 2,5 milyon ton un ihracatıyla kapatmaya hazırlandığını belirterek, sektörün artık katma değerli ürünlere yöneldiğini söyledi. Ulusoy, “Dökme un yerine yüksek proteinli, kaliteli unlar ve bu unlardan üretilen dondurulmuş simit, kruvasan, pizza tabanı, hazır kek karışımı gibi ürünler, 10 kata varan katma değer yaratma potansiyeline sahip” dedi.

Türkiye, 166 ülkeye yaptığı ihracatla dünya un ticaretinin yüzde 20’sinden fazlasını tek başına gerçekleştiriyor. Ayrıca makarna ihracatında dünyada ikinci, bisküvi ve bulgur ihracatında da lider ülkelerden biri konumunda. Ulusoy, buğday ithalat yasağının kalkmasının sektörün ivmesini artırdığını, Türkiye’nin yıllık 32 milyon tonluk un üretim kapasitesinin bulunduğunu ve 2025 sezonunda 18 milyon tonluk buğday rekoltesi beklendiğini kaydetti. Etkinlikte, hububat, un, makarna, bulgur ve yem üreticilerinin yanı sıra değirmen makineleri, lojistik ve paketleme tedarikçileri de yer alacak. Program kapsamında kadın panelistlerin katılımıyla tarımda kadın emeğinin önemi tartışılacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM