Cuma, Ekim 3, 2025

Pamukta esas risk ‘acele hasat’

ŞURA NUR SAVRANOĞLU

Ege Bölgesi genelinde 121 gün aranın ardından 29 Eylül’de etkili olan ilk yağışların pamuk üretimine etkilerini değerlendiren İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, mevcut yağışın pamukta ciddi bir kalite kaybına yol açmadığını, esas riskin bugün beklenen ikinci yağış dalgasıyla birlikte üreticilerin aceleci hasat kararı almasından kaynaklanabileceğini söyledi.

Bakırçay Havzası ile Bergama, Manisa-Salihli, Menemen, Küçük Menderes, Torbalı, Tire, Ödemiş ve Büyük Menderes Havzası gibi önemli pamuk üretim bölgelerinde son dönemde gerçekleşen yağış yoğunluğunun bölgelere göre değişiklik gösterdiğini söyleyen İTB Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, bazı alanların daha az, bazılarının ise daha fazla yağış aldığını ifade etti. Bu sebeple genel anlamda bu yağışların pamuğun kalitesinde ciddi düşüşlere yol açmadığını sözlerine ekledi.


“Aceleciliğin sonucu, yeşil ve rutubetli pamuk olur”

Bilinçli ve zamanında yapılan hasadın kaliteyi korumada kritik rol oynadığına vurgu yapan Uçak, “Asıl risk, bugün beklenen ikinci yağış dalgası. Bu yeni yağış üreticilerde ‘aceleyle hasat yapalım’ telaşı yaratabilir. Ancak bu yaklaşım doğru değil. Özellikle defolant (yaprak dökücü) uygulaması sonrası, tarlaya girilmeden önce en az 7-10 gün beklenmeli, pamuğun doğal olarak yaprağını dökmesi sağlanmalı. Yağmur sonrası aceleyle yapılan hasatlar çoğu zaman yeşil yapraklı, rutubetli ve kirli pamukların toplanmasına neden olur ve ‘fermente’ denilen bozulmalar meydana gelir ki bu çok daha büyük kalite kayıplarına yol açar. Bu kayıplar sadece bir kademe değil, iki-üç kademe kalite düşüşüne neden olabilir. Bu şekilde toplanan pamuklar çırçır fabrikalarına gönderildiğinde, yeterince kuru olmadıkları için kendi içinde ısınma başlar ve kalite bozulmaları meydana gelir. Pamuğun kalitesi yalnızca yağmurla bozulmaz; Yanlış hasat zamanı, uygun olmayan depolama, çiğli havada toplama gibi faktörler de kaliteyi ciddi şekilde etkiler” açıklamasında bulundu.


İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, yağmur sonrası aceleyle yapılan hasadın genellikle yeşil yapraklı, rutubetli ve kirli pamukların toplanmasına yol açtığına dikkat çekti

“Bilinçli hasat, kaliteyi korumanın temeli”

Çevresel etkilerden kaynaklanan olumsuz durumları önlemenin zor olduğunu belirten Uçak, “Pamuk açık alanda yetiştirilen bir ürün ve iklimsel değişiklikleri kontrol etmemiz mümkün değil fakat üreticilerin hasat döneminde doğru bilgiyle hareket etmesi çok önemli. Defolant uygulamasının doğru yapılması ve makineyle hasadın uygun zamanda gerçekleştirilmesi, kaliteyi korumanın temel şartları. Sonuç olarak, pamukta kaliteyi korumak için biraz dikkat ve özen gerektiriyor. Bilinçli hasat, kaliteyi korumanın temeli” dedi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM