Cumartesi, Temmuz 27, 2024

“Günlük kiralanan evlerin Türkiye ekonomisine yıllık zararı, 10 milyar TL”

Günlük kiralanan evler, haksız rekabet ortamı doğuruyor. Bodrum’daki otellerin yüzde 55-60 civarında doluluk oranına sahip olduğunu vurgulayan POYD Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, ilçedeki ikincil konutların ve villaların kayıtsız şekilde kiralanmasının sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Birçok ev sahibinin, yüksek getiri nedeniyle evini günlük kiralamayı tercih ettiğini söyleyen Girgin, “Kiralık tatil evleri, villa turizmi, Airbnb uygulaması gibi nedenlerle kayıt dışı ekonomi oluştu. AirBnb ve benzeri uygulamalardan yaptıkları haftalık ve günlük kiralamaların Türkiye ekonomisine yıllık zararının 10 milyar TL üstünde olduğu açıklandı” dedi.  


“Giderleri karşılayamayan işletmeler, personel çıkarmaya başladı”

Günlük kiralanan evlerde güvenlik sorunu olduğunu kaydeden Girgin, “Turizm birçok farklı iş kolunu besleyen önemli bir sektör. Her meslekten binlerce insanın istihdam edildiği ve önemli katma değer bırakan bir alan. Bu konuda yıllarca fiyat ve kalite performansımızla önemli bir konum elde ettik. Ama şu anda otelcilik sektörü ve diğer yatırımcılar olumsuz etkileniyor. Yatırımlarının karşılığını alamıyor. Bunun mutlaka bir denetimi olmalı; bu iş kayıt altına alınarak vergilendirilmeli. Hazine ve Maliye Bakanlığı, AirBnb gibi uygulamaları çok sıkı takip etmeli. Oteller bunlardan etkileniyor. Maalesef artan giderleri karşılayamayan işletmeler personel çıkarmaya da başladı” diye konuştu.
 


Günlük-haftalık kiralamalardan, ev fiyatları da etkilendi

Günlük- haftalık kiralamaların Bodrumdaki genel kira fiyatlarını yükselttiğini ifade eden Girgin “Birçok konutun kısa süreli kiralama sistemine dönüşmesiyle birlikte, şehirde uzun süreli kiralanan konutların arzı da azaldı. Farklı sektörlerde çalışan ve hayatlarını kirada sürdüren kesimin yaşamsal faaliyetleri de olumsuz etkilendi. Hayat pahalılığının yanına yüksek ev kiraları da eklendi. Çünkü kiralanabilir evlerin sayısı azaldı. Azalınca da kiralanacak evlerin fiyatlarında ciddi artışlar oldu. Bu nedenle şehirde çalışanların konaklama sorunları oluştu ve iş gücü anlamında çalıştıkları sektöre zarar veren bir durum meydana geldi” cümlelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM