Cumartesi, Temmuz 27, 2024

İzmir’in Kurtuluşu 9 Eylül kutlu olsun

İzmir’in Kurtuluş tarihi 9 Eylül 1922. Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin en önemli dönüm noktalarından biri olarak her yıl büyük bir coşkuyla kutlanıyor bu günü. Tarihte, Türk milleti ve İzmirliler için 1922 yılının Eylül ayı önemli bir dönüm noktası olarak yer alıyor. Bildiğiniz gibi 15 Mayıs 1919’da Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ardından İzmir, Yunan ordusu tarafından işgal ediliyor. İşgal, İzmir’de büyük bir öfke yaratıyor ve Türk milleti, işgale karşı büyük bir direniş başlatıyor.

Üç yılı aşkın süren mücadele ve savaşların ardından Türk ordusu, 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz ile; Yunan ordusunu ağır bir yenilgiye uğratıyor. Yunanlılar, İzmir’e çekiliyor ve şehri terk etmek için hazırlıklara başlıyor. 9 Eylül sabahı, Türk ordusunun öncü birlikleri İzmir’e giriyor. Şehre ulaşan ilk birlikler, Kadifekale, Konak Meydanı’ndaki Hükümet Konağı ve Sarıkışla’ya Türk bayrağını göndere çekerek İzmir’in kurtuluşunu ilan ediyor. İzmir’in kurtuluşu, Türk milleti için büyük bir sevinç kaynağı ulurken; aynı zamanda Anadolu’nun kurtuluşunun da simgesi oluyor. Bu tarihten sonra, Türk ordusu Batı Anadolu’yu tamamen düşman işgalinden kurtararak zaferi ilan ediyor.


Millî mücadele tarihimizi gelecek nesillere aktarmalıyız

Zorlu şartlar altında kazanılmış olan vatanımıza daima sahip çıkmamız ve değerini bilmemiz önem taşıyor. Tarihimizi ve geçmişimizi daha iyi öğrenerek bu toprakların kolay kazanılmadığını bilmemiz gerekiyor. Gelecek nesillere kazanılan mücadeleleri aktarmak önemli bir rol oynuyor. Millî mücadele tarihlerini bilmek, toplumu daha bilinçli ve duyarlı hale getiriyor. Bu tarihler, bize geçmişten ders alma ve geleceğe daha umutlu bakma imkânı sunuyor. Millî Mücadele Tarihi’ni öğrenmenin en iyi yolu, bu devri anlatan kitapları, makaleleri okumak ve belgesel filmleri izlemek aynı zamanda milli mücadelenin önemli yerlerini ziyaret etmek ile mümkün. Maneviyatımızın güçlü olduğu bu günlerde, bu vatan ve topraklar için mücadele etmiş bütün gazilerimizi ve şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Merve Ağrıç

Diğer Yazarlar