Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Azalan hayvancılık samana talebi düşürdü

saman balyası

Buğdayda hasadın geçen senelere göre iyi seyretmesi ve ekin saplarının güçlü çıkması, dönüm başına alınan ortalama balya sayısını yükseltti. Lakin bu durum saman fiyatlarını düşürse de üretici müşteri bulamadı. Saman fiyatı geçtiğimiz haftalarda balya başına 20 TL’ye kadar düşse de hayvancılığın ve besi hayvan sayısının giderek azalması ve yüksek girdi maliyetleri samana olan talebi azalttı.

Samanın güncel fiyatının şuanda balya başına 30-35 TL civarında seyrettiğini söyleyen Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, “Müşteri bulamama durumu devam ediyor” dedi.


“Fiyatlar 50-60 TL’ye kadar çıkar”

Saman fiyatlarındaki bu düşüşün başlıca sebebini Türkiye genelindeki buğday hasadının iyi geçmesine bağlayan Sevinen,  “Geçmiş yıllarda kuraklık oluyordu, yangın çıkıyordu, saman az oluyordu. Bu sene Türkiye genelinde buğdayın durumu iyi olduğundan saman da bol oldu. Saman fiyatları ocak ayından sonra yükselir. Saman fiyatı geçen sene üreticide 80 TL’ye kadar çıktı, bu sene de 50-60 TL’ye kadar çıkar diye düşünüyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM