Cumartesi, Temmuz 27, 2024

İş dünyası OVP’den umutlu

izto

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, OVP’nin reel sektöre yol göstereceğini söyledi


İzmir Ticaret Odası (İZTO) eylül ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 2024-2026 Orta Vadeli Program’ın (OVP) bu ay ekonomi gündeminin odağını oluşturduğunu aktardı.

Özgener, “Temel kavramların yanı sıra enflasyonla mücadele, yeşil-dijital dönüşüm, girişimcilik eko sisteminin güçlendirilmesi gibi konuların da ilk sıralarda yer bulması iş dünyamıza umut ve moral aşıladı. Özellikle, yeşil ve dijital dönüşüm ile Sera OSB’lere yönelik yatırımların OVP kapsamına alınması, mevcut çalışmalarımızın hızlandırılması konusunda bizi teşvik etti. OVP reel sektörümüze yol gösterecek. Büyümenin kompozisyonunun ihracat odaklı olarak tasarlanmasından da memnuniyet duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadelenin tavizsiz uygulanmasının öncelikli hedef olduğunu, tasarrufların artırılması için de aktif politikalar izleneceğini anlıyoruz. Bunun için de TL cinsinden varlıkların reel getirisinin pozitif olmasının önemli olacak” diye konuştu.


Gündemde finansmana erişim var

Konut piyasasında ilk konut sahipliğinin desteklenmesinin belirtilen önemli noktalar arasında yer aldığını söyleyen Özgener, “Fakat ikinci ve daha fazla konut sahipliği hususunda, kredi kullandırılmasının özendirilmeyeceğini anlıyoruz. Bu bağlamda, İzmir’de konut piyasasındaki fiyat artışları son yıllarda çok yüksek olduğu için, izlenecek politikaları dikkatli takip etmemiz gerekiyor. Finansmana erişim, yeni dönemde de gündemimizde olmaya devam edecek.  Seçici kredi politikalarına uygun olarak yatırım, üretim ve ihracatın desteklenmeye devam edileceği görülüyor. Bu kapsamda, uluslararası finansmana erişim imkanlarının arttırılması ve Merkez Bankası regülasyonları ile iş dünyasına daha fazla kredi verilmesi de hükümetimizin öncelikleri arasında yer alıyor” dedi.


“Değişikliklere hazırlıklı olmamız gerekiyor”

Yeşil ve dijital dönüşüm yatırımlarına öncelik verileceğini belirten Özgener, “Bu alanlara yönelik düzenlemelerle; yatırım yapanların en az 5. Bölge desteklerinden faydalanabilmesinin önü açılacak. Yeşil ve dijital yatırımlar, İzmir’in de öncelikli gündeminde yer aldığından, bu düzenlemeleri oldukça önemsiyoruz.  Teşvik sistemi ve öncelikli yatırım politikalarının, İzmir için doğurabileceği sonuçlar açısından yakından takip edilmesi gerekiyor. Bir diğer önemli gelişme, birçok defa dile getirdiğimiz enflasyon muhasebesinin 2023 yıl sonunda uygulanacağının bu toplantıda ifade edilmesi oldu.  Bu geçiş ile 2 yıllık yüksek enflasyon döneminden sonra, gerçek karlılıkları görmüş olacağız. Finansmana erişimde, bu konunun getireceği değişikliklere hazırlıklı olmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

KAYNAKİZTO
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM