Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Karekod uygulamasına 2027 yılında geçiliyor

Ender yorgancılar

Barkod hizmetiyle ürünlere ilişkin standartlara dayalı çözümler sunan Global Standartlar 1 (GS1) Türkiye, 2027’de küresel düzeyde kullanılması öngörülen ‘karekod’ uygulamasını duyurdu. GS1 Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve GS1 Türkiye Genel Müdürü Elif Bilgehan Müftüoğlu konuyla ilgili açıklama yaptı. 


“Merdiven altı üretim ve satışların önüne geçecek”

Ticaretin ortak dili ve dünyaya açılan kapısı barkod sisteminin önemine işaret eden Yorgancılar, “Biz, bize gelen ürünü kabul ediyoruz, tartıyoruz, resimlerini 3 boyutlu olarak çekiyoruz. Üretici firmadan bunun onayını alıyoruz. Daha sonra bu bilgileri sisteme yüklüyoruz. GS1 bilgi havuzundan ürünü satacak firmaya doğrudan kaliteli ürün verisini kullanma imkanı sunuyoruz. Herhangi bir ürünü 4 farklı firma satıyor ve eğer 5’inci firma da o ürünü satış gamı içine koymak isterse ürün bilgilerinin tamamı daha önceden sisteme yüklendiği için 5’inci firma rahat ve hızlı bir şekilde süreçlerini tamamlayabilecek. Merdiven altı üretim ve satışların da önüne geçecek bu sistem. Bütün dünya bu sistemi kullanıyor. 117 ülkede şu anda var. GS1, dünya ticaretinin ortak lisanı. Burada kullandığınız karekodları veya barkod sistemini aynı şekilde dünyanın 117 ülkesinde okutabiliyorsunuz. Aynı ürün olduğunu görüyorsunuz. Bir malı üretmek çok önemli ama ürettiğiniz malı satmak çok daha önemli. Satarken de doğru ve yararlı bilgilerle satış önemli. Global standartlar bunun için var. Bunun ülkemizde yaygınlaştırılması için çabalıyoruz. Yeni bir üretim firması kuracaksanız veya yeni bir ürünün satışına başlayacaksanız eğer, dünya pazarına açılabilmeniz için GS1 sistemine üye olmanız lazım, gerekli tüm bilgileri internet sitemizden görebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Müftüoğlu ise 50 yıldır barkod numarası kullanıldığını ancak bunun içinde tutulan bilgilerin sınırlı olduğunu dile getirdi. Müftüoğlu, tüketicinin ve kamunun daha çok bilgi talep etmesi nedeniyle dünyada 2027’de karekod uygulamasına geçileceğini söyledi. Bu sistemle ürüne dair geniş kapsamlı bilgilere erişimin kolaylaşacağını ve Türkiye’deki tüm üreticilerin karekoda geçişini sağlayacaklarını belirten Müftüoğlu, ayrıca firmalara destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM