Pazar, Aralık 8, 2024

“Global bir çekim merkezi haline geldik”

22’ncisi düzenlenen Growtech Antalya, 125 ülkeden 50 bine yakın uluslararası ziyaretçiyi ağırladı


Antalya Anfaş Fuar Merkezi’nde bu yıl 22’ncisi düzenlenen Growtech Antalya, 125 ülkeden 50 bine yakın uluslararası ziyaretçiyi ağırladı. 27 ülkeden 598 uluslararası katılımcı ile fuarda yer alan Çin, Almanya, İspanya, Hollanda ve Güney Kore ise kendi pavyonlarında önemli ticari anlaşmalara imza attı. Dünyada yaşanan olumsuzluklara rağmen başarılı bir fuarı daha geride bıraktıklarını belirten Growtech Fuar Direktörü Engin Er, fuarın toplam ziyaretçi sayısının yüzde 20’sini yurtdışından gelen tarım sektörü profesyonellerinin oluşturduğunu söyledi. Growtech Antalya’nın alım heyetleri açısından da önemli bir platform haline geldiğini kaydeden Er, “Fuarımız her geçen yıl yeni katılımlarla güçleniyor. Artık global bir çekim merkezi haline geldik” dedi.


Yabancı firmalar ile 100’ün üzerinde ikili görüşme

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Growtech Antalya’da alım heyeti organizasyonu düzenlendiğini söyleyen Er, “Bulgaristan, Yunanistan, Moritanya, Kuzey Makedonya ve Fas’tan katılan 10 yabancı firma ile 50’ye yakın Türk ihracatçı katılımcı firma arasında 100’ün üzerinde ikili görüşme gerçekleştirildi. Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı (DBT) tarafından organize edilen Tarım Teknolojileri Ticaret Heyeti’nde yer alan 8 firma ile Growtech Antalya Fuarı’nda Türk ihracatçı Growtech Antalya katılımcı firma arasında 50’nin üzerinde ikili görüşme yapıldı. Dünya tarım sektörünün buluşma noktası olarak, örtü altı tarım sektöründe önemli bir sektörel ivme yaratıyor; kent ve ülke ekonomisine de katkı sağlıyoruz” diye konuştu.


İkili görüşmeler yapıldı

Growtech Antalya’ya konuk olan Rus, Kazak ve Fransız yetkililerde stantları gezerek yeni iş bağlantılarına imza attığını kaydeden Engin Er “Rus Seracılar Birliği’nden gelen 49 kişilik heyet, Sera Konstrüksiyon Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (SERKONDER) üyeleri ile Growtech Antalya’da ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Kazakistan Cumhuriyeti Tarım Bakanı Yardımcısı ve beraberindeki heyet Growtech Antalya Fuarı’nda stantları gezerek ayrıntılı bilgi aldı. Growtech Antalya Fuarı için, Türk domates ve hıyar sektörünü daha yakından tanımak ve iş bağlantıları kurmak için Antalya’ya gelen Fransız sebze üreticileri, BAİB Başkan Yardımcısı Ramazan Keskin, BAİB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Can ile bir araya geldi. ANFAŞ Fuar Merkezinde düzenlenen toplantıda Başkan Yardımcısı Ramazan Keskin ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Can, Fransız sebze üreticilerinin sebze üretimi ve ihracatımız ile ilgili bilgiler verdi” diye açıkladı.


“Geleceğimizi korumak için suyu korumamız gerek”

Growtech Antalya olarak suya önem veren projelerin hayata geçmesi için anlamlı bir projeye imza attıklarını kaydeden Er, “Geleceğimizi korumak için suyu korumamız gerektiğini biliyoruz. Bu yüzden de ‘Dünyaya Söz Veriyor ve Harekete Geçiyoruz!’ projesini Growtech Antalya’da hayata geçirdik. Fuar alanında kurduğumuz bir alanda tüm ziyaretçi ve katılımcılarımızın da söz vermesi için farkındalık yaratmak adına fuar esnasında bir platform hazırladık. Dünyamıza suyu koruyacağımıza hep beraber söz veriyoruz. Fuar alanında geri dönüştürülmüş kumaştan yapılan bir pano hazırladık. Bu panoya isteyen ziyaretçilerin ve katılımcıların imzasını atmasını, isteyenlerin de dünyaya not yazmasını istedik. Amacımız günlük su tüketimimizin farkına varmamızı ve mümkün olduğunca tasarruf etmemiz gerektiğini hatırlamamızı sağlamak. Growtech Antalya olarak katılımcılarımız ve ziyaretçilerimizle bu farkındalığı yaratabildiğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.


Zengin bir etkinlik programı sunuldu

Fuar kapsamında sektör profesyonellerini bir araya getirerek paylaşımlar gerçekleştirildiğini belirten Er, “Her yıl farklı ve sektörün geleceğinin konuşulduğu etkinliklere ev sahipliği yapan ve yenilikçi çalışmaları destekleyen fuarımız kapsamında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle ATSO GROWTECH ANTALYA Tarım İnovasyon Ödülleri’ni ve Antalya Teknokent, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) işbirliği ile 7’nci Bitki Islahı Proje Pazarı’nı gerçekleştirdik” dedi.


‘Tarım Sohbetleri’ ile yeni fikirler geliştirildi

Tarım sektörünün önde gelen uzmanları, üreticileri ve tarım endüstrisi profesyonelleri, bilgi ve deneyimlerini paylaşmak için ‘Tarım Sohbetleri’nde bir araya geldiklerini söyleyen Er, şöyle konuştu: “Tarım Yazarı Mine Ataman iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz Tarım Sohbetleri, tarımın geleceği hakkında önemli görüşlerin tartışıldığı ve yeni fikirlerin geliştirileceği bir platform oldu. Tarım Sohbetleri bu yıl ‘Geleceğe Ortak Ol’ mottosuyla birbirinden ilginç konu ve konukları bir araya getirdi. Yaşamı Onaran Tarım, Etiğin Gölgesinde Tarım ve Gıda, İklim Demleniyor, Tarım Diplomasisi, Biyoteknoloji, Tarım ve Gıda sistemlerinin – Tokluğun Sigortası” gibi konu başlıklarıyla tarımın geleceği; ufuk açan konuşma ve paylaşımlarla ziyaretçilerle buluşarak sektöre motivasyon kazandırdı.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM