Pazartesi, Eylül 16, 2024

Soyer: Kemeraltı seçim değil geçim projesi

Kemeraltı Çarşısı’nda yapılan altyapı ve üstyapı çalışmalarına şu ana kadar 770 milyon TL’lik yatırım yapıldığını belirten Soyer, tüm etaplar bittiğinde yatırımın 2 milyar TL’nin üzerine çıkmasını öngördüklerini belirtti


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, altyapı yatırımlarıyla birlikte üst yapının da yenilendiği Kemeraltı Çarşısı’ndaki çalışmalara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Soyer, “Kemeraltı’nın önce altyapısını düzeltmemiz gerektiğine karar verdik. Bunun için 5 etaplı proje ortaya çıktı. Bugün itibariyle 5 etabın birincisini tamamladık. Şu ana kadar 770 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Tüm etaplar bittiğinde 2 milyar TL’nin üzerine çıkmasını öngörüyoruz” dedi.

“Kemeraltı’nı seçim projesi gibi görmüyoruz, tam tersine Kemeraltı esnafının geçim projesi olarak görüyoruz” diyen Soyer, “Esnafın ticaret hacimlerini büyütmek istiyoruz hem de Kemeraltı’nın bu şehre daha fazla katkı vermesini istiyoruz. Kemeraltı ne kadar güçlenirse, İzmir o kadar güçlenir. Kemeraltı’nda büyük bir devrim yaşanıyor. Bu devrimin sonu hayırlı olacak. İzmir, Kemeraltı ile çok daha fazla gurur duyacak” ifadelerinde bulundu.  


5 etaplık projenin ilk etabı tamamlandı

Kemeraltı’nın İzmir’in geleceğine yönelik en önemli kaldıracı olduğunu dile getiren Soyer, “İzmir nasıl bölgenin kalbiyse, Kemeraltı da İzmir’in kalbi. 15 bin esnafın her gün kepenk açtığı, ortalama 250 bin kişinin ziyaret ettiği, 600 bin metrekarelik dev bir çarşı. 2 bin 500 yıl öncesinde giden bir çarşı. Tarihte en eski ve en büyük açık hava alışveriş merkezi olmak gibi önemli bir başlık taşıyor. Kemeraltı bu şehrin en kıymetli varlığı. Limandan başlayarak Konak Pier, Konak Meydanı, Havra Sokak’tan Agora, İkiçeşmelik’ten Kadifekale. Kadifekale ile liman arasındaki bu hat İzmir’in omurgası, ana taşıyıcısı. Kemeraltı, şehrin 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca önemini yitirmemiş en önemli hattı. Kemeraltı bu hattın ortasında yer alan kıymetli bir alan. Bu mücevherin, pırlantanın layık olduğu şekilde, iadeyi itibar edilerek görkemli günlerine geri dönmesi gerektiğine inandık. Önce altyapısını düzeltmemiz gerektiğine karar verdik. Bunun için 5 etaplı proje ortaya çıktı. Bugün itibariyle 5 etabın birincisini tamamladık. Bu da toplam iş hacminin yüzde 25’ine tekabül eder. Bundan sonrakiler zorlu etaplar ama en zorlu ilk etabı tamamlamış olmanın huzurunu taşıyoruz. Çok zorlu bir süreçti. Bu süreç ön gördüğümüz tarihte bitti” diye konuştu.


Döşenen 7 pompa su baskınlarına çözüm olacak

Kemeraltı bir çanak gibi, arkasında İkiçeşmelik Kadifekale, önünde İzmir Körfezi. Bu çanak deniz seviyesinin altında, dolayısıyla yağmurlarda esnafın dükkanını su basması gibi sorunla yüzyüze kalmış. Yaptığımız birinci etaptaki çalışmayla saniyede 7 ton su pompalayan 7 büyük pompa döşendi. Bu pompalar aktif olarak çalışıyor. Aralığın başında yağan yağmurlarda, Kemeraltı’ndaki tabloyu test etme fırsatı bulduk. 7 pompanın hiçbir zaman hepsi birden çalışmadı. En çok 2 tanesi aynı anda çalıştı. 2 tanesi yağışlarda yağan suyu körfezi drene etmek için yeterli oldu. 7 pompanın birlikte çalışması için nasıl bir yağmur yağması gerekir onu hayal edebiliyoruz. Yeterli bir donanımla bu hazırlığı tamamladık” ifadelerinde bulundu.

Bundan sonraki 2’nci etapta özellikle Kızlarağası ve Anafartalar’ın Kestelli bölümünün yapılacağını aktaran Soyer, “3’üncü etapta Cici Park’tan İkiçeşmelik’ten gelen bölümün çalışması yapılarak, son etapta bütün İkiçeşmelik Kemeraltı arasındaki sokakların tamamlanması sağlanacak. Şu ana kadar 770 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Tüm etaplar bittiğinde 2 milyar TL’nin üzerine çıkmasını öngörüyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM