Cumartesi, Nisan 27, 2024

AB sanayi üretiminde düşüş sürüyor

sanayi üretimi

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurotstat), mart ayının öne çıkan verilerini paylaştığı Avrupa İstatistik Monitörünü yayımladı. Buna göre, enflasyon düşüşü ve tarihsel en düşük işsizliğin ortasında Avrupa Birliği (AB) sanayi üretimi düşüş eğilimini sürdürdü. 2023’ün 4. çeyreğindeki sabit Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) ardından AB’de sanayi üretimi her ay düşüş gösterdi. Sanayi üretiminin Ocak 2021 seviyesinin altına düşmesi kalıcı bir düşüş eğilimine işaret etti.


Hizmet üretiminde dalgalı artış

İlk iki çeyrekteki mütevazı kazanımların ardından GSYH’de art arda iki çeyrekte büyüme eksikliği 2023 yılı AB ekonomisinin zayıf bir zeminde olduğuna işaret etti. Öte yandan perakende ticarette ocak ayında yaşanan toparlanma, büyük ölçüde yüksek enflasyonun tüketici harcamalarını olumsuz etkilemesi nedeniyle 2021 seviyesinin altında seyreden uzun süreli dalgalanmalar sırasında meydana geldi. Öte yandan, hizmet üretiminde Aralık 2023’te yaşanan artış, 2023 ortalarında başlayan dalgalanmayı sürdürse de 2021 seviyesinin oldukça üzerinde kaldı.


AB yıllık enflasyonu son 3 yılın en düşük seviyesinde

Bu çerçevede, AB’nin yıllık enflasyon oranı, özellikle düşen enerji fiyatları nedeniyle Şubat 2024’te Temmuz 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ayrıca, AB işsizlik oranı Ocak 2024’te tarihsel olarak düşük seviyelerde kaldı. AB işsizliğinin bu dirençli tablosu, 2023’ün 4. çeyreğinde AB işgücü piyasasındaki durgunluğun azalması ve istihdamın önceki çeyreğe göre artmasıyla diğer işgücü piyasası göstergeleri tarafından da desteklendi. Ancak AB’nin ekonomik duyarlılığı, ocak ayındaki istikrarın ve önceki aylarda gözlemlenen kademeli iyileşmelerin aksine, şubatta hafif zayıfladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM