Cumartesi, Temmuz 27, 2024

82. YILI GERİDE BIRAKIRKEN

Geçen sene 20 Nisan’da gazetemizin “82. Yıla ilk adım” başlıklı yazısı ile yıldönümünü hatırlarken, en önemli konu olarak Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Millet Meclisi seçimlerinin önemine değinmiş ve 1946 yılında yapılan ilk çok partili seçimde Ticaret’de yer alan “Vatandaş” başlığı altındaki yazıdan alıntı yaparak “Zekanın ve vicdanının rehberliği ile önünde açılan yoldan sandık başına koş” cümlesini kullanmıştık. Dünya ortalamalarına göre yüksek bir katılım ile gerçekleşen seçimler sonucu halkımız özellikle ekonomi ve hukuktaki menfi gelişmelere rağmen mevcut iktidarın devamına karar verdi. Mart sonunda ise yerel yönetimleri belirleyecek bir seçim daha yapıldı. Bu çok önemli idi zira değişmeyen iktidarın elindeki imkanları sonuna kadar kullanarak bu alanda da genel seçimlerdeki başarısını yakalama arzusu açık bir şekilde ortada idi. Ancak üzerinden 10 ay geçmiş olmasına rağmen, herhalde beklentilerin gerçekleşmemesi ve özellikle de ekonomi alanında iyileşme yolunda bir ilerleme kaydedilemeyince iktidar partisi yerelde ikinci parti konumuna geriledi. Bu önemli bir uyarıydı ve her ne kadar katılım genel seçimlere göre daha düşük olsa da, sonuçlar bir uyarı idi ve iktidara önemli bir mesaj verilmişti. Bunun sonuçlarının ne şekilde gelişeceğini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. 

Yazının başındaki bu giriş paragrafını yazarak 82. Yılımızda Türkiye Cumhuriyetinin geleceğini ilgilendiren bir yılı geçirdiğimizi belirtmek istedik. 83. Yıla ilk adımımızı atarken bir çok okurumuzun bildiği ama yeni okurlarımızın da bilmesinde fayda olduğunu düşünerek TİCARET’in geçmişine de değinmenin doğru olacağını düşündük. Kısaca özetlersek, TİCARET, II. Dünya Savaşının zor günlerinde, ticaret hayatının zorunlu savaş kısıtlamaları ortamında 1931 senesinde eniştesi Haydar Rüştü Öktem’in Anadolu gazetesinde gazeteciliğe başlayan ve bu mesleğe gönülden inanmış  28 yaşındaki bir gazeteci Süha Sükûti Tükel tarafından 20 Nisan 1942 tarihinde ilk sayısını yayınladı. Bunca yıllık yayın hayatında da günlük olarak yayınlanan ve sahip değiştirmeden yayınına devam eden ender gazetelerden biri olarak, günümüze değin ve ileriye dönük onun koymuş olduğu prensipler doğrultusunda yayını devam ettirme gayreti içerisinde olmaya çalıştı. Kurulduğundan beri Pazar ve Bayram günleri yayınlanmayan TİCARET’in bugün 26 bin 780’inci sayısını yayınlarken, bu kapsamda gazeteyi bugünlere getirmiş olan başta kurucusu rahmetli Süha Sükûti Tükel olmak üzere, aramızdan ayrılmış olan ve halen çalışmakta olan arkadaşlarımıza müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isteriz. 

Süha Tükel’in koymuş olduğu ilkeler derken ne demek istediğimizi de tekrarlamakta fayda var. Başta doğru ve yanıltıcı olmayan haber ve yorumlar çerçevesinde bir içerik hazırlanmasını ifade etmek istiyoruz, yoksa tarafsız olmak gibi bir iddiamız yok. Tarafız çünkü en başta Atatürk ilkelerine bağlıyız; tarafız çünkü gazetemizin adı üzerinde “ticaret” hayatının ekonomiyi güçlendirici en önemli unsur olduğuna inanmış bir kurum olarak hür teşebbüsün ve bireysel girişimciliğin vazgeçilmez unsurlar olduğuna inanıyoruz; tarafız çünkü batıya dönük bir ülke olmamız gerektiğine inanıyor ve bunun geleceğimizi daha parlak, başarılı, vatandaşına eşit ve faydalı hizmet getirecek ve zenginleştirecek bir zemine oturtacağına inanıyoruz. Ancak bunun “bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler” anlayışıyla değil, bilimsel temelli yaklaşımlar çerçevesinde yapılabileceği gereğini de vurguluyoruz.

Geçen sene yıldönümümüzdeki yazıda TİCARET olarak dijital ortamdaki görünürlüğümüzü tamamen değiştirmek için çalışmalar yaptığımızı belirtmiştik. Nitekim geçtiğimiz Eylül’den itibaren www.ticaretgazetes.com.tr adresimizden bizi takip edenler bu değişikliğin farkına varmışlardır. Ayrıca, ticaret-arsiv.com.tr adresinden de internette 2000’li yılların başından beri yayınladığımız sayılara da erişimin olduğunu hatırlatmak  isteriz. Gazetelerin statik yapısı yanında 7/24 yayında olan ve haberlerin daha sık güncellendiği bu ortama okuyucularımızın gösterdiği ilgiye de teşekkür ederiz. İnternet sayesinde fiziki olarak gazeteye ulaşmada zorluk çekenler için bu olanağın geçerli olduğunu belirtmek isteriz. Bu konuda bizi memnun eden konu internet okuyucularımızın %35’inden fazlasının yurt dışından erişim sağlamış olmasıdır. Tabi VPN gibi yöntemleri kullananlar da yurt dışı erişmiş olarak gözüktüğü için belki bu oran sadece Türkiye dikkate alınırsa daha düşük olarak da değerlendirilebilir. Ama sonuçta okuyucularımız gazeteyi istedikleri  takdirde nerede olurlarsa olsunlar takip edebilme olanağına sahipler. Basılı sayılarımızın tüm içeriği ve hatta fazlası bu sitede mevcut.

Geleceğe bakarsak, ekonomimiz çok ciddi ve sorunlarla dolu bir yolda ilerlemekte. Kısa vadede de rahatlatıcı bir düzenleme olması ihtimalinin uzak olduğu görüşündeyiz. Cumhuriyetimizin kurulduğu 1923 yılından 1929 yılına kadar açık veren dış ticaretimiz 1947 yılından sonra tekrar açık veren bir ortama girmiş ve 77 yıldır sürekli açık vererek 2023 sonu itibarıyla toplam 1 trilyon 602 milyar 856 milyon dolar açık biriktirmiştir. Bunun finansmanı turizm, yatırım gibi diğer gelirler ile karşılanamadığı için ise hepimizin bildiği gibi ekonomimiz belli fasılalarla dengesiz bir ortama yuvarlanmakta ve bunun sonucu da paramız ciddi değer kayıplarına uğramaktadır. Bugün de böyle bir istikrarsız ortamın içindeyiz ve önümüzde zor günlerin olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 83. Yılımıza girerken yukarıda bahsettiğimiz dönemlerin hepsini yaşamış bir gazete olarak yine de ileriye dönük Türkiye Cumhuriyetinin geleceğinin parlak olduğuna inanıyor fakat bunun ancak batıya dönük bir politika izleme ısrarı ile gerçekleşebileceğini, aksi tutumun macera aramaktan başka bir sonucu olamayacağını bu vesile ile vurguluyoruz.

TİCARET

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM