Salı, Temmuz 2, 2024

Japon otomotiv sektöründe güvenlik skandalı

otomotiv sektörü

Toyota ve diğer Japon otomobil üreticileri usulsüzlük skandalıyla gündemde. Japonya Ulaştırma Bakanlığı, Toyota’nın bazı modellerinde usulsüzlük yaptığını ortaya çıkardı. Yetkililere göre Toyota, çarpışma testlerinde sahte sonuçlar elde etmek için özel test araçları kullanıyordu.

Toyota ise test verilerinin tahrif edildiğini kabul ettikten sonra Corolla Fielder, Corolla Axio ve Yaris Cross modellerinin yurt içi sevkiyatını askıya aldı.

Toyota’nın Japon rakipleri Honda, Mazda, Suzuki ve Yamaha da skandalın içine çekildi. Mazda, çarpışma testlerinde test araçlarının düzensiz şekilde işlendiğini ve motor kontrol yazılımının yeniden yazıldığını kabul etti.


Hileli test itirafı

Toyota yaptığı açıklamada, ürün gamındaki bazı modellerin hükümet standartlarından farklı yöntemler kullanılarak test edildiğini söyledi.

Toyota Başkanı Akio Toyoda, düzenlediği basın toplantısında, bakanlık talimatlarına uyacaklarını bildirerek, “Toyota olarak özür diliyoruz. Doğru sertifikasyon sürecini takip etmeden seri üretim yapıp otomobil sattık” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM