Çarşamba, Haziran 26, 2024

Parla İzmir

Geçen hafta sonu CHP Genel Başkanı Özgür Özel bir buçuk günlük bir program için İzmir’deydi. Cumartesi günü CHP İl Başkanlığı  ziyareti, İzmir Büyükşehir Belediyesi ziyareti sonrasında  İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi salonunda il başkanı Aslanoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, il yöneticileri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri ile toplantı yaptı. Pazar günü ise Çiğli ve Bornova’da iki vesile ile halkla buluştu. 

x x x

Özel’in İzmir programındaki bir vurgusu oldukça dikkat çekiciydi. Yerel seçimlerde İzmir’in yüzde 50, Manisa’nın yüzde 60 almasına değinmesi oldukça anlamlıydı. İzmir’de Büyükşehir yanında 28 ilçe belediyesinin alınması ve 31’de 29 yapılmasına karşın seçimin düşük bir oyla kazanılması masaya yatırılması gereken bir durum. Özel’in konuya değinmesi bir yerde İzmir’e bir “ev ödevi” anlamına geliyor. Özel, verdiği mesajla şunu demek istedi: “Bu tabloyu masaya yatırın ve nedenlerini bulun”.

x x x

Bu noktada CHP İzmir’in yapması gereken bu ev ödevini ivedilikle öne almak ve bir dahaki yerel seçimde oy düşüşünü telafi etmek. 

Hakikaten de CHP’nin ülke çapında büyük bir başarı elde ederek yüzde 38’e çıkması, 409 belediyeyi kazanmasına karşın uzun yıllardır partinin yıldızının parladığı İzmir’deki tablo sadece Özel’in değil, her samimi ve sorumluluk duygusu içindeki CHP’linin canını sıktı. Özel’in sıkılmasındaki başlıca etken kuşkusuz değişimi İzmir’den tarif etmesi. 

İlçe Danışma Kurulları ardından toplanacak İl Danışma Kurulu’nda İzmir’deki oy düşüşü üzerinde mutlaka durulacak ve nedenleri konuşulacaktır. Ancak, CHP İzmir’in bununla yetinmeyerek bir “arama konferansı” düzenlemesi ve meseleye esaslı bir şekilde akademik düzlemde eğilmesinin yerinde olacağı kanaatindeyim.

Böylesi bir oturum CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenerek tam gün cereyan etmeli; üst kurulların İzmir kanadı, İzmir Milletvekilleri, il başkanı ve il yöneticileri, ilçe başkanları, il gençlik ve kadın kolu ile il disiplin kurulu başkanları, ilçe belediye başkanları yanında üniversite ve üniversite dışından siyaset bilimi alanında çalışmalar yapan simaların katılımıyla gerçekleştirilmelidir. 

Arama konferansında tebliğ sunmak isteyenlerin sunumu sonrasında kritik yapılarak sonuçta bir komisyon oluşturularak “oy düşüşünün nedenleri ve oyların nasıl yükseltileceği” hususunda bir sonuç  belgesi üretilebilir. 

x x x

İzmir’in ışığının artması, İzmir’in parlaması gerekiyor. Hakikaten de Manisa’nın yüzde 60 olduğu bir momentumda İzmir’in 50’de kalması hiçbir CHP’linin kabul edeceği bir tablo değildir. İzmir Büyükşehir, altıncı döneme girdi CHP ile… Bu süreçte ilçe belediyelerinin ezici çoğunluğu da CHP’de oldu. 

O zaman, “parla İzmir”!

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar