Cuma, Eylül 20, 2024

Konut yatırımcısının gözü yurt dışında

Yüksek enflasyon nedeniyle konut arzında yaşanan düşüş ve konut kredilerine ulaşımda yaşanan zorluklar Türk yatırımcısının gözünü yurt dışındaki alternatiflere çevirdi.

Altın, döviz ve borsa gibi yatırım araçlarının güven vermediğini belirten İzmirli gayrimenkul sektörü temsilcileri, konut sahiplerine uygulanacak yeni ek vergi hazırlıklarının da yatırım yapmak isteyenleri yeni arayışlara yönelttiğini söyledi.

Yetkililer, Türkiye’deki büyük kentlerde bir daire fiyatına Almanya, İngiltere veya Miami’de konut alınabileceğini ve konutların döviz cinsinden yüksek kira getirisi sağladığını belirtti.

Sektör temsilcileri, uygulanan sıkı para politikasının yanı sıra; sektörün çeşitli teşviklerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, özellikle yeni arsaların imara açılmasının ve kentsel dönüşümün öncelikli olarak ele alınmasının önemini bir kez daha hatırlattı.


Çalgır: Konut almak lüks oldu

Temel ihtiyaçlardan biri olan barınmanın lüks sayılmaması gerektiğinin altını çizen Gayrimenkul Hizmet Ortaklığı (GHO) Kurucusu Hasan Can Çalgır, “Ülkemizde artık konut almak lüks oldu. İzmir başta olmak üzere ülkemizdeki birçok kentte TOKİ’nin ürettiği konutların fiyatları bile çok yüksek. Bunun ana nedeni inşaat malzemelerindeki maliyet artışı. İçinde bulunduğumuz ekonomik konjonktürden dolayı maliyetlerin inmesi de beklenmiyor. Son dönemde yurt dışına yatırım konusunda özellikle İngiltere ön plana çıkıyor. Fiyatların Türkiye’ye yakın olmasından dolayı daha kolay satın alınabilen ve kira getirisi de yüksek olan Kuzey Kıbrıs, Karadağ ve Kuzey Avrupa ülkelerine talep de giderek artıyor” dedi.


Durmuş: Yatırımcılar için cazip bir fırsat

Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Onur Durmuş ise, Avrupa’nın farklı ülkelerinde yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, “Bunun ilk adımını Duisburg kent merkezindeki projeyle beraber attık. Bu projeyi tamamladıktan sonra yeni yatırımlar yapmak için önemli danışmanlık firmalarıyla görüşme halindeyiz. Almanya’da konut açığı var ve yeni konutlara yoğun talep bulunuyor” sözlerine yer verdi. Durmuş aynı zamanda Almanya’da konut sahibi olmanın vize konusunda da avantaj sağladığını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM