Pazartesi, Eylül 16, 2024

Başlıklar

Yazılı tarih tahmin edebileceğimizden çok daha evvelinden geliyor. Alakadar olanlar için “bilgi” nin gizliliği ve değiştirilmiş olmasının yanında diplomasi tarihinin gölgesinde sıkışmış “arşiv” kütüphanesinin kaydi olarak “zamana bağlılığı”, yaşanmışlıkların nesilden nesile intikali meselesini yaygın kitleler için varlık nedeni haline getirebiliyor..

Yazılı tarih “müellifleri”, sürdürülebilir güç ve kontrolün projelendirilmesinde kriz odaklı kaotizm’i kullanırlarken birey’e kadar inen belirsizlik ve güvensizlik fanusu içerisinde gezegenin gücün kontrolünde hangi hedeflere yol aldığının kitlelerce bilinemezliğini de zerk ediyorlar. Kitleler ve bireylere bilinir olarak kalan (doğulmuş ise ölünecektir) parantezinin dramatik kesinliğidir.

Modern yaşam araçlarının şekillendirdiği hayat tarzı, birey’i; ona bu imkanı servis eden finansal fon düzeni arasındaki ilişki vasıtasız ve birey kimliğine nüfuz eden yaşam koşullarının ayrılmaz bir bağı oluyor. Şöyle ki işinden ayrılan bireyin bir başka iş ile hayatını idame etme mecburiyeti, borçlanabilme kabiliyeti ile süreklilik kazanıyor.

Finans kapitalin ekonomi üzerinden kontrol kabiliyeti en nihayet üretim-tüketim dengesinin finansman ve know-how şemsiyesinin altında idari yapıları ve dünya nüfusunun ekseriyetini giderek modifiye eden basit bir metodolojiyi barındırıyor.

Ancak idare sistemlerinin kutsanmış misali olarak demokrasi’nin, kitlelerce bir illüzyon olup olmadığı, nasıl algılandığı meselesi ile gücün kontrolunun ekonomi-dışı hareketler stratejisi daha karmaşık bir gündemi telkin etmekte.

Gelişmeler dizisinde, soğuk savaş yılları boyunca sağlanmaya çalışılmış bir kontrol mekanizmasının son bulmasının engellenememiş olmasını, coğrafyasına göre hafif, orta, şiddetli derecelerde ve her yönde hissettiriyor.

Ekonominin yanısıra politik, militer, güvenlik vb alanlarda muttali güç müktesebatı ve kriz yönetimi ile devamı ve yenilenmesi yönünde seyrediyor. Kimler, nerede, nasıl soru başlıkları için; Suriye, Sisi, Musk, Ukrayna, Pentagon, Hamas, Sudan, Gazze, Katalonya, Irak, Hizbullah, Huawei,Trump, Kudüs, Gezi, Mossad, Venezuela, , Ypg, Kırım, İran, Katar, Boeing, Selman, Doğu Türkistan, Macron, Nato, Yemen, S-400, ilk elde hatırlanan yeni cevap anahtarlarının şimdilik sadece bir kısmını teşkil etmekte.

Demir Uzun

Diğer Yazarlar