Geleneksel Türk sanatları çocuklarla buluşuyor

Okul öncesi öğretmeni Başak Yılmaz’ın hazırladığı “Geleneksel Türk Sanatları Kitaplığı: Merhaba Ben Serisi”, Evrensel Çocuk Yayınları’ndan çıktı. Seri, geleneksel Türk sanatlarını 3-6 yaş grubunun gelişim özelliklerine uygun şekilde ele almasıyla erken çocukluk eğitimi alanında dikkat çeken özgün örneklerden biri olarak öne çıkıyor

İzmir’de hayata geçirdiği atölye çalışmaları ve projelerle adından söz ettiren okul öncesi öğretmeni Başak Yılmaz, kültürel mirası yeni nesillere aktarmak amacıyla hazırladığı kitap projesini okurlarla buluşturdu. Evrensel Çocuk Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan “Geleneksel Türk Sanatları Kitaplığı” projesi kapsamındaki “Merhaba Ben Serisi”; Ebru, Tezhip, Çini, Minyatür ve Kilim isimli 5 ayrı kitaptan oluşuyor. Seri, soyut ve detaylı yapılarıyla bilinen geleneksel Türk sanatlarını çocukların gelişim özelliklerine uygun, somut ve eğlenceli bir dille anlatıyor.

Meslek lisesinden yüksek lisansa uzanan eğitim yolculuğundaki akademik birikimini sınıftaki 15 yıllık tecrübesiyle harmanlayan Yılmaz, bu çalışmayla yalnızca bir kitap serisi değil, öğretmenlere ve ailelere rehberlik edecek sürdürülebilir bir eğitim modeli sunmayı amaçlıyor. Daha önce İzmir’de velilerin de katılımıyla yürüttüğü “Çocuk Kalbinden Türk Sanatına” projesiyle geleneksel sanatları okullara taşıyan Başak Yılmaz, bu vizyonu yeni kitap serisiyle tüm Türkiye’ye yaymaya hazırlanıyor.


Müzelerden yaşamın içine

Geleneksel sanatların yalnızca müzelerde korunan bir değer olmaktan çıkıp yaşayan bir hazineye dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Başak Yılmaz, “Merhaba Ben” serisinin çıkış noktasını ve hedeflerini şu sözlerle anlattı: “Bir milletin kültürü çocuklarıyla yaşar. Benim amacım geleneksel Türk sanatlarını müzelerden çıkarıp çocukların hayatının doğal bir parçası hâline getirmek. Ben çocuklara sadece sanat öğretmiyorum; kendi kültürleriyle bağ kurabilecekleri bir kapı aralıyorum. Çünkü çocuklar köklerini tanıdıkça özgüvenleri de aidiyet duyguları da güçleniyor.”


Kültürel hafızaya yatırım

Tezhip, minyatür, çini, ebru ve kilim gibi kültürel yapı taşlarını çocuk edebiyatı yoluyla geleceğe taşıdıklarını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu çalışma sadece kitap üretmek değil; çocukların kendi kültürünü tanımasını sağlayan bir eğitim modeli oluşturma çabasıdır. Bu toprakların hikâyesini, bu toprakların çocuklarıyla yeniden buluşturmak istiyorum. Hayalim, Türkiye’nin her okulunda ve her çocuğun kütüphanesinde kendi kültürünü anlatan nitelikli eserlerin yer alması. Unutmamalıyız ki, bugün attığımız her adım, yarının kültürel hafızasına yapılan bir yatırımdır.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM