Cuma, Eylül 20, 2024

X’in temsilci ataması için bugün son gün

Temsilci atamadığı için sosyal medya platformu X’e (Twitter) verilen reklam yasağında üç aylık süre bugün doluyor. 21 Ekim’e kadar temsilci atamaması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, X’e bant daraltma uygulanabilmesi için mahkemeye başvuru yapabilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildikten sonra 1 Ekim 2020’de yürürlüğe giren ve internet ortamında işlenen suçlara yönelik düzenleme getiren, “Sosyal Medya Yasası” kapsamında Tiktok, Facebook ve Youtube gibi sosyal medya platformlarının 2 Kasım 2020’ye kadar Türkiye’ye temsilci atamaları gerekiyordu. Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olmasına karşın temsilci atamayan sosyal medya platformlarına 10’ar milyon TL para cezası uygulanmıştı. Bu süreçte Instagram, Facebook, Youtube, Tiktok Türkiye’ye temsilci atamasını yaparken X ise herhangi bir temsilci atamamıştı.

Sürece ilişkin  Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, 21 Temmuz 2023’de, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle X’e reklam yasağı getirildiğini açıklamıştı. BTK’nın aldığı karar kapsamında Türkiye’de vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin X’e üç ay boyunca reklam vermesi yasaklanmıştı. Reklam yasağı süresinin dolmasına iki gün kalırken, X’in halen Türkiye’de temsilci atamadığı öğrenildi. 21 Ekim’e kadar herhangi bir temsilci atanmaması durumunda X için yeni yaptırımlar gündeme gelecek.

Öte yandan X’in bu yaptırım karşısında da 30 gün içerisinde temsilci atamaması halinde bant genişliğinin yüzde 90’a kadar daraltılması için BTK Başkanı Karagözoğlu, Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvuru yapılabilecek.

KAYNAKBTK
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM