Cuma, Ekim 18, 2024

Deprem bölgesindeki hasar ödemeleri 55,5 milyar TL

Özgür Obalı Türkiye Sigortalar Birliği Genel Sekreteri

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, sigorta sektörünün deprem bölgesindeki çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Temmuz 2023 itibarıyla afet bölgesindeki 11 ildeki 144 binden fazla dosyaya 26 milyar TL’ye yaklaşan hasar ödemesi yapıldığını belirten Obalı, DASK’ın hasar ödemeleriyle bu rakamın 55,5 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.


““Çeşitli branşlarda yaklaşık 26 milyar TL  ödeme yapıldı””

erdi kaza ve hayat sigortaları olmak üzere, konut sigortası, sanayi ve ticari yatırımlardaki mühendislik, yangın, kâr kaybı, nakliyat ve kasko gibi branşlarda 144 binden fazla dosyaya 26 milyar TL’ye yaklaşan tutarda ödeme yapıldığını aktaran Obalı, “Branş bazında; ticari işletmeleri, sınai tesislerini ve bireysel teminatları içeren yangın branşında, 71 bin 532 adet dosyaya 21 milyar TL’yi aşan toplam tutarla 11 ilimizdeki bugüne kadarki en büyük ödeme gerçekleşti” dedi.

Obalı, “Hayat sigortasında 15 bin 735 dosyaya 728 milyon TL, sınai ve ticari tesislerin kâr kaybına yönelik teminat içeren 307 dosyaya 364 milyon TL,  kaskoda 8 bin 114 dosyaya 1,7 milyar TL, elektronik cihazlara, inşaatlara, makine kırılması ve montaj teminatları içeren mühendislik sigortalarında 45 bin 294 dosyaya 689 milyon TL’yi geçen, nakliyat sigortalarında ise bin 450 dosyaya 796 milyon TL ve ferdi kaza poliçesi kapsamında  bin 255 dosyaya 101 milyon TL’den fazla tazminat ödemesi yapıldı” diye konuştu.

“Sektörün yeni afetlere güçlü özsermaye ile hazırlanması kritik önemde”
Maliyetlerdeki artışların neden olduğu olumsuzluklara dikkat çeken Obalı, sigortacılığın ‘poliçenin düzenlendiği tarihteki prim’ aracılığıyla ‘gelecek 12 aylık dönemde gerçekleşecek risklere’ güvence verdiğini aktardı. Gelecek 12 aylık dönem içinde yaşanan her türlü maliyet artışının sektörü ciddi şekilde zorladığına dikkat çeken Obalı, “Bunun en önemli göstergesini zorunlu bir branş olan trafik sigortasında yaşıyoruz. Son bir yılda asgari ücret, parça fiyatları, araç değerleri ve enflasyon gibi birçok gösterge maliyetlerimizi sürdürülemez seviyelere çıkardı. Bu nedenle ‘Güçlü Sigortacılık, Güçlü Ekonomi’ şiarımızla; sektörümüzün deprem bölgesinde ortaya koyduğu katkıların, tarife ve vergi gibi konular çerçevesinde dikkate alınabileceğine ve gerekiyorsa farklı bir kategoride değerlendirilerek desteklenebileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Obalı şu sözlere yer verdi: “Her ne kadar Meclis’e sunulan ‘vergi paketi’ sektörümüzde bilançoları zorlayacaksa da afet bölgesiyle ve depremzedelerle dayanışma amacıyla hazırlanan bu paketin ülkemizin ihtiyaç duyduğu kaynaklar adına kritik önemde olduğunu düşünüyoruz. O nedenle, Türkiye’nin sigorta sektörü olarak üstlendiğimiz toplumsal ve ekonomik sorumluluk gereği ve tüm bu alanlara katkı sağlama amacımıza uygun olarak bu vergi paketinin arkasında durulması gerektiğine inanıyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM