Cumartesi, Kasım 23, 2024

Selendi fıstığına Salihli TSO’dan coğrafi tescil başvurusu

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, Selendi’de son yıllarda üretimi giderek artan fıstık için Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret tescil başvurusunda bulundu


İlk coğrafi işaret tescilini 2008 yılında Salihli Kirazı’na alan Salihli TSO, zaman içinde Salihli Odun Köftesi ve Kula Leblebisi’ni de coğrafi işaretli ürünleri arasına kattı. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Salihli Sultani Üzün Pekmezi ve Gökeyüp Çömleği için başvuru dosyalarını Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim eden Salihli TSO, yine görev alanı içinde bulunan Selendi’nin benzersiz özelliklere sahip fıstığı için de müracaatını yaptı.

Salihli ve bölgede yetişen ürünlerin değerini artırmaya yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken Salihli TSO, Selendi fıstığı ile birlikte tescilli ürünlerinin sayısını altıya çıkarmış olacak. 

“Tescil işlemi, ürünlerin değerini artırıyor”

Selendi fıstığın’nın tescil edilmesinin yurt içi yurt dışı satışlarına da talep artışı açısından büyük yararı olduğunu belirten Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, “Salihli’nin yanı sıra, odamızın sorumluluk alanında bulunan Kula ve Selendi’ye özgü ürünlerin değerini artırmaya yönelik olarak tescil çalışmalarına ağırlık verdik. Salihli Kirazı, Salihli Odun Köftesi ve Kula Leblebisi’nden sonra, geçtiğimiz yıl Salihli Sultani Üzüm Pekmezi ve Gökeyüp Çömleği için de tescil koruması sürecini başlattık. Tescil işlemi, ürünlerin değerini artırıyor ve özellikle yurt dışındaki alıcılar açısından daha güvenilir olarak kabul edilip, talebin artmasını sağlıyor. Tescil korumasına almaya karar verdiğimiz son ürün olan Selendi Fıstığı, benzerlerinden farklı özellikler taşıyor. Koyu yeşil rengi ile dikkat çeken bu ürün için Gaziantep’teki tatlıcılar büyük miktarlı bağlantılar yapıyor. Üreticiler de yoğun talep gören bu ürünü yetiştirmek için adeta birbirleriyle yarışıyor” dedi.

Doğada kendiliğinden yetişen menengiç çalısının aşılanmasıyla elde edilen ve yeşil altın olarak adlandırılan Selendi Fıstığı’nın tescil edilerek üretimin artırılması hedefleniyor.  

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM