Perşembe, Eylül 19, 2024

İGA İstanbul Havalimanı karbon azaltımında eşik atladı

İGA İstanbul Havalimanı, iklim krizi ile mücadelede 2050 yılı için ‘Net Sıfır’ taahhüdü ile IPCC (Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli) 1,5°C hedefleriyle uyumlu ‘karbon ayak izi’ azaltım çalışmalarına devam ediyor. Yönetişim mekanizmalarına da dahil edilen bu çalışmalar sayesinde İGA İstanbul Havalimanı, ACI EUROPE tarafından, iklim değişikliğiyle mücadele ve karbon ayak izi azaltımı konularında, havalimanlarında gereken yöntem ve standartların belirlendiği ‘Havalimanı Karbon Akreditasyonu’ programında, 4’üncü seviye olan‘Dönüşüm’ seviyesine ulaştı.


2024’de hedef; yenilenebilir enerjiyle elektrik üretimi

Programda 4’üncü seviyeye ulaşmanın İGA İstanbul Havalimanı’nın çevresel sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirten İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, “Ülkemizin ve dünyanın sürdürülebilir bir gelecek inşa etme çabalarına katkı sağlamaya devam ediyoruz. 2050’ye kadar Net Sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefimizin ışığında, 2024’ün ilk çeyreğinde başlatarak yılın sonunda tamamlamayı planladığımız İGA GES (Güneş Enerji Santrali) isimli projemiz ile elektrik tüketiminin tamamını yenilenebilir enerji kaynakları aracılığıyla üretmeye başlayan ilk havalimanı olmayı hedefliyoruz” dedi.


Karbon azaltımı için operasyonel etkileşim önemli

ACI EUROPE Genel Direktörü Olivier Jankovec ise Paris İklim Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu bir karbon azaltım yolu izleyen İGA İstanbul Havalimanı’nın Türkiye’de bu başarıyı elde eden ilk havalimanı olduğunun altını çizdi ve bunun, Kapsam 1 ve 2 emisyonlarında yıllık mutlak karbon azaltımlarının yanı sıra Kapsam 3 azaltımlarını takip etmek için operasyonel ortaklarla yakın etkileşimi içerdiğini belirtti. Jankovec, “İGA İstanbul Havalimanı ilk olarak sadece 2 yıl önce ‘Havalimanı Karbon Akreditasyonu’ kapsamında sertifikalandırıldı ve ilk sertifikasyon seviyelerinden Seviye 4’e yükselme konusundaki ilerlemeleri etkileyici oldu” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM