Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 2023 yılına ilişkin ‘Süt ve Süt Ürünleri Üretimi’ verileri yayınlandı. Yayınlanan verilere göre, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre inek peyniri üretimi yüzde 12,9, ayran üretimi yüzde 4,1, tereyağı üretimi yüzde 3,3 artarken; yoğurt üretimi yüzde 5,3, içme sütü üretimi yüzde 11,2 azaldı. Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 8,4, ayran üretimi yüzde 5,8, içme sütü üretimi yüzde 1,8 ve yoğurt üretimi yüzde 0,1 artarken; tereyağı üretimi yüzde 15,2 azaldı.
Toplanan inek sütü miktarı Haziran ayında %8,2 azaldı
Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,9; Ocak-Haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 arttı. 2023 yılında ticari süt işletmelerince 867 bin 11 ton inek sütü toplandı. Bir önceki ay 944 bin 714 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Haziran ayında yüzde 8,2 azalarak 867 bin 11 ton olurken; 115 bin 382 ton olan içme sütü üretimi yüzde 8,9 azalarak 105 bin 140 ton olarak gerçekleşti.