Cuma, Eylül 20, 2024

İşletmeler karekod menü talep ediyor

FİLİZ EROL

Yeni yılın ilk günü itibariyle yürürlüğe giren Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara koyulması zorunlu hale geldi. İşletmeler açısından uygulamanın zorluklarını değerlendiren İzmir Ticaret Odası (İZTO) Restoran, Kafe ve Eğlence Yerleri Komite Başkanı Celaleddin Özlahlan, “Fiyatlar sürekli değişiyor. Yeniden güncellemek, matbaalarda kâğıt sarf etmek ve basım yapmak gerekiyor. Masalarda zaten yer kalmıyor, bir de menülere alan açmak işletmeler için ciddi bir külfet. Bu yüzden karekod uygulamasının kabul edilmesini istiyoruz” dedi.


“Uygulama müşteri sayısını etkilemez”

Karekodun uygulanmasıyla ilgili Ticaret Bakanlığı’na talep gönderdiklerini aktaran Özlahlan, “Bakanlık karekodu kesinlikle kabul etmiyor. Menü şeklinde tüm masalarda fiyat listelerine konulmasını istiyor. Birincisi bu doğaya da büyük bir zarar verebilir, çünkü sürekli fiyatlar değişecek. Kâğıt israfı artacak. İkincisi de teknoloji bu kadar gelişirken karekodu neden kabul etmediklerini anlamıyoruz. Bunları komite olarak yazıyla da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’a bildirdik. Henüz dönüş almadık” diye konuştu. 

İşletmelerin yönetmeliğe uymak zorunda olduğunu belirten Özlahlan, “Kısa bir dönemde yönetmeliğin ne kadar etkili olduğunu göremeyiz. Ama işletmelerin müşteri sayısını çok etkileyeceğini zannetmiyorum. Vatandaşlar için olumlu bir durum. Vatandaş en azından ne yediğini görecek ne kadar yemesi gerektiğini bilecek. Bütçesine göre hareket edecek” dedi.


“Fiyat istikrarı kısmen sağlanacak”

Yönetmeliğin amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu belirten Özlahlan, “Enflasyon son 2 yıldır çok ciddi şekilde daha da artıyor. İşletmeler de bunu fiyatlarına yansıtıyor. Bence amaç fiyatları belli bir seviyede tutmak, sürekli değişiklik olmamasını sağlamak. Uygulama fiyatları daha stabil hale getirmek için yapılıyor ancak bir işletme zarar edecekse zaten fiyatlarını değiştirecek. Bunu menüye de yansıtacak. Uygulama, fiyat istikrarını kısmen sağlayacak, enflasyon düşerse zaten fiyat istikrara girecek. Bunu belirlemeyen işletmeler için yaptırımlar var. İlgili birimler, gereken cezaları yazacaklar” diye konuştu.  

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM