Cumartesi, Kasım 23, 2024

“Gıda endüstrisinde sürdürülebilirlik 2023’te önem kazandı”

Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Sidar, gıda sanayiinin 2023 yılını değerlendirdi. 2023 yılında dünyadaki arz-talep dengesizlikleri, enerji krizi, lojistik maliyetlerdeki artış ve yaşanan bölgesel gerginliklerin ilk olarak gıda sektörünü etkilediğini belirten Sidar, “Geride bıraktığımız yıl, dünyada küresel iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılığa olumsuz etkilerinin devam ettiği, artan hammadde maliyetlerinin gıda enflasyonunu da artırdığı, tarımda ve gıda endüstrisinde sürdürülebilirliğin daha da önem kazandığı bir yıl olarak geride kaldı” dedi. 

Türkiye’de özellikle 6 Şubat depremiyle birlikte güvenli gıdaya ulaşmanın öneminin bir kez daha altının çizildiğini vurgulayan Sidar, gıda endüstrisinin üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdiğini belirterek, “Ülkemiz gıda endüstrisi, pandemiyle başlayan ve 2023’te yaşadığımız üzücü depremle devam eden süreçteki özverili çalışmalarıyla, gıda tedarikini aksatmayarak insanların temel ihtiyaçlarını sorunsuz karşılamalarını sağladı. 2023 yılını 25 milyar dolara yakın bir ihracatla kapatan sektörümüz, gücünü korumaya ve tüketicilere güvenli gıdayı sekteye uğratmadan sunmaya devam etti” diye ifade etti.


“Gıdada doğru bilinen yanlışları vurguladık”

Sidar, hem gıda sektörünü hem de son tüketiciyi ilgilendiren önemli gelişmeleri takip ederek kamuoyuna aktarmayı TÜGİS’in görevleri arasında saydıklarını belirterek; ”2023 yılı boyunca alanında uzman isimlerden oluşan TÜGİS Bilim Kurulu ile başta gıdadaki bilgi kirliliği olmak üzere hem gıda sektöründe hem de gıda endüstrisinde doğru bilinen yanlışları masaya yatırdık. Gıda okuryazarlığının artması için çabalarımızı sürdürdük. Bu çalışmalarımızı yıl boyunca basın iletişimlerimizle de destekleyerek gıda güvenliğine ve gıda sanayiimizin önemine düzenli olarak dikkat çektik. Güvenli gıdada ambalajın öneminin altını çizdiğimiz haber çalışmalarıyla, üretimden tüketime değin ambalajın gıdayı koruma işlevine değindik” ifadelerini kullandı.

 Yıl içerisinde TÜGİS’in Sürdürebilirlik Akademisi iş birliği ile düzenlediği 9. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’ne imza attıklarını da belirten Sidar, “İklim değişikliği, su krizi gibi gelişmelerin ve gıdanın en son durağı olan tüketiciye varana kadar yol haritasında karşılaşılan aksaklıkları merkeze alarak, hep birlikte çözümler ürettik” diye konuştu.


“Yeni nesil aktif işveren sendikacılığının temsilcisiyiz”

TÜGİS olarak işçi-işveren ve kamu arasında yapıcı diyaloglar ve çözüm odaklı görüşmelerle, sektör sorunlarının çözümü için aktif olarak rol aldıklarını vurgulayan Sidar, “TÜGİS olarak hem ortaya koyduğumuz çalışmalar hem de ulusal ve uluslararası gıda kuruluşlarıyla gerçekleştirdiğimiz iş birlikleriyle yeni nesil aktif işveren sendikacılığının örnek bir temsilcisi haline geldik. 2023 yılı boyunca sanayi ve ticaret odalarına yaptığımız ziyaretlerde gıda sanayimizin güncel durumunu ele alarak çalışma hayatımıza ve genel ekonomiye dair istişarelerde bulunduk. Gıda sanayimizin önde gelen şirketlerinin toplu iş müzakere toplantılarında yer aldık. Ayrıca çok sayıda gıda üreticimizin, sektörümüz için gerçekleştirdiği yenilikleri dinleyerek görüşlerimizi paylaştık. Yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz webinar serisiyle de gıda işverenlerini yakından ilgilendiren konuları, alanında uzman isimlerle merceğe aldık” ifadelerini kullandı. 


TÜGİS kaliteli rekabeti destekliyor

2024 yılına ilişkin değerlendirmelerini de paylaşan Sidar, “Gıda sektöründe kaliteli rekabetin daha da artmasını destekleyerek, istihdamın korunması ve geliştirilmesi için işçi haklarının daha da güçlendirilmesinin TÜGİS olarak takipçisi olacağız. 2024 yılında da sektörümüzün sürdürülebilir büyümesine devam etmesi için çalışmalarımızı sürdürüyor, çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayarak, toplumumuza ve ülkemize değer katmaya devam ediyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

KAYNAKTÜGİS
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM