Perşembe, Eylül 19, 2024

“Ons altın yıl sonunda 2 bin 450 $ olabilir”

Ons altının ocak sonunda 2 bin 90 dolara ulaşmasını beklediğini aktaran Telli, martta 2 bin 150 dolar, mayıs ortasında 2 bin 350 dolara çıkmasını öngördüğünü söyledi

Telli: Savaş ortamları, kriz ortamları, olağanüstü durumlar gibi dünyadaki gelişmeler ons bazındaki fiyatını tetikliyor

Son dönemde dalgalı seyrini sürdüren altın fiyatları, yatırımcılar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Güvenli yatırım aracı olarak görülen altın, yılın başından beri yükselişini sürdürüyor. Gram altının artış eğiliminde olduğunu vurgulayan İzmir Ticaret Odası Mücevher, Saat ve Hediyelik Eşya Grubu Meclis Üyesi Halil Telli, “Gram altın bin 965 TL seviyelerinde. Ons bazında ise 2 bin 225 dolardan işlem görüyor” dedi. Ons altının ocak sonunda 2 bin 90 dolara ulaşmasını beklediğini aktaran Telli, martta 2 bin 150 dolar, mayıs ortasında 2 bin 350 dolar, yıl sonunda ise 2 bin 450 dolara ulaşmasını öngördüğünü söyledi.


“FED’in faiz kararları altın fiyatlarını baskılıyor”

Federal Rezerv Sistemi (FED)’in, son yaptığı faizi indirimi açıklamasının altın fiyatlarını düşürdüğünü belirten Telli, “Altının ons fiyatı 2 bin 90’a kadar çıkmıştı. Şu an 2 bin 30 dolar civarında. Fakat FED faiz arttırımını mutlaka yapacak. Bizim beklentimiz hazirana doğru olması yönünde. Çünkü altın şu an yine fiyat olarak bana göre dip fiyatta. Altının ons fiyatı pandemiden önce 2 bin 100 doları geçmişti. Şu an 4-5 sene önceki fiyatın daha da gerisinde. Dünyadaki tüm materyal madenler katlanarak arttı. Altın bunun gerisinde kaldı. FED’in faiz kararları fiyatları baskılamış oluyor. Fakat bunu sonuna kadar tutamaz. Altının ocak sonu fiyatı 2 bin 90 dolar, martta 2 bin 150 dolar, mayıs ortasında 2 bin 350 doları bulacağını düşünüyorum. Yıl sonuna 2 bin 450 doları bulur” diye konuştu.


“Altının gram fiyatı 3 bin TL’yi geçer”

Haziranda FED’in faiz kararını düşürmesini beklediğini vurgulayan Telli, “Beklentimiz haziran ayındaki açıklamasında faizin düşeceği yönünde. Beklenti önceden satın alacağı için piyasa, hazirandan önce mayısta tepki verir. 2024’ün sonunda döviz artışına bağlı olarak da fiyatlar değişebilir. Dövizdeki artışı hesaba katarsak gram altının fiyatı 3 bin TL’yi yıl sonunda bulur.  Altında iki yönlü artış var. Savaş ortamları, kriz ortamları, olağanüstü durumlar gibi dünyadaki gelişmeler ons bazındaki fiyatını tetikliyor. Bir de Amerika’daki FED kararları. Türkiye’de tetikleyen etken ise doların yükselişi. O nedenle yıl sonunda altının gramı muhtemelen 3 bin TL’yi geçer” dedi.


“Yaza doğru satışlarımız artacak”

Satışların yavaş ve sakin gittiğini dile getiren Telli, “Piyasalarımız tıkalı durumda. Asgari ücretin artması, maliyetlerimizi etkiliyor. Fahiş oranda artan kiralar sektörü zor durumda bırakıyor. Gelirler azalıyor, maliyetler artıyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 49 zam tüm kalemlerimize yansıyor. Marttan sonra satışların hareketleneceğini düşünüyoruz. Düğün ya da sünnet düğünü sezonları açılır. O arada alışverişlerin daha çok artacak. Yurt dışındaki turistlerin de gelmesiyle işlerin daha iyi olacağına dair umudumuz var. O nedenle turist beklentimizin karşılanması gerekiyor. Aynı zamanda yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarının gelip alışveriş yapmasını bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

“Kesme altın yatırım olarak daha avantajlı”
Teknolojinin ilerlemesiyle altında sahteciliğin daha da arttığını aktaran Telli, “Buna paralel, altında hile yapılabiliyor. Çekili has altında ise hile yapmak daha kolay olabiliyor. Bu yüzden güvenilir kuyumculardan almak gerekiyor. Çünkü altının yapısını tüketicinin bilme ihtimali yok. Altının has yoğununu ölçen makinelerde ölçümler yaptırıyoruz. Kuyumcular bile yabancı insanlar çekili has getirdiği zaman üzerindeki damgalarına bakıyoruz. Bilmediğimiz firmadan geldiği zaman daha çok kontrol ediyoruz. Artık plakanın belli yerine koyulan damgalar yerine, tamamını kaplayan logo yapıyorlar. Logoyu taklit eden sahteciler de var. Has kesme altında bu daha fazla oluyor. Üretici de önlem alıyor. Yatırım yapmak için tavsiye ediyorum çünkü biz de yatırım yapacağımız zaman çekili has altın alıyoruz. Plaka külçe altınlarında işçilik maliyeti olabiliyor. Ona göre çekili has altın bir avantaj” ifadelerini kullandı.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM