Pazar, Aralık 22, 2024

Coğrafi işaretli Bademli koruk şerbeti kazanlarda kaynadı

İzmir’in Dikili ilçesine bağlı Bademli Mahallesi’nde üretilen ve yöresel mutfak kültürünün eşsiz bir temsilcisi olan coğrafi işaretli (mahreç işareti) Bademli koruk şerbeti, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Dikili Kaymakamı Cevat Gün, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim, Dikili İlçe Tarım ve Orman Müdürü Göksel Arslan, teknik personel ve koruk suyu üreticilerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte kazanlarda kaynatıldı. Bu etkinlik, Bademli koruk şerbetinin geleneksel üretim sürecini ve kültürel değerini bir kez daha gözler önüne serdi.


Dış pazarda adını duyurmaya devam edecek

Bademli Koruk Şerbeti’nin üretim süreci, tamamen Bademli Mahallesi’nde gerçekleşiyor ve sıkı denetimlerle kontrol ediliyor. Ürün, yediveren üzüm koruğu, su, toz beyaz şeker ve ıtır otu (Pelargonium graveolens) kullanılarak hazırlanır. Şu anda yıllık yaklaşık 9 ton üretim kapasitesine sahip olan Bademli Koruk Şerbeti’nin, gelecekte daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu değerli içecek, coğrafi işaret tescili ile birlikte hem yerel halkın sofralarını süslemeye hem de dış pazarda adını duyurmaya devam edecek.

Bademli koruk şerbeti, sadece Bademli Mahallesi’nde üretilen ve yediveren üzümlerinden yapılan özel bir ürün. 26 Ekim 2020 tarihinde başlatılan coğrafi işaret (mahreç işareti) süreci, 15 Kasım 2022 tarihinde Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanmış ve nihayetinde 8 Mayıs 2023 tarihinde tescil edilmişti. Tescil, 26 Kasım 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında koruma altında.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM