Perşembe, Eylül 19, 2024

25. yılındaki İZDENİZ’den iki yeni adım daha

İzmir’in unutulmaz büyükşehir belediye başkanı Ahmet Piriştina dönemindeki kuruluşunun ve özelleştirme ile Körfez’deki deniz ulaşımını devir alışının 25. yılındaki İzmir Büyükşehir Belediyesi-İZDENİZ, geçen süre içinde sürekli atılımlarıyla İzmir’in toplu ulaşımında pay sahibi olduğu gibi çok yönlü hizmetleriyle de önemli bir boşluğu dolduruyor.

(Dönemin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nun da bağlı olduğu Devlet Bakanı değerli arkadaşım-hocam Yüksel Yalova’nın da gayretleriyle ve Piriştina ile samimi işbirliğiyle Körfez’deki deniz ulaşımının İzmir Büyükşehir’e geçmesinin öyküsünü geçen yıl yayımlanan Dünden Bugüne Körfez’de Ulaşım kitabımda anlatmıştım)

İZDENİZ’den yakın zaman önce iki yenilik daha geldi. Birisi, İZDENİZ ve MSC’den Körfez’deki turizm işbirliği… Diğeri de İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Manisa’nın da İZDENİZ’in Midilli seferlerine entegrasyonu…

  • İZDENİZ ve MSC’den turizm iş birliği
    İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin turizm potansiyelini ve gelirlerini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir iştiraki İZDENİZ A.Ş. bu bağlamda MSC Cruise gemilerinin tur operatörü Cisalpina Turizm ile iş birliği yaptı. Bu çerçevede, her pazartesi Alsancak Limanı’na yanaşan kruvaziyer gemilerden inen turistler, İZDENİZ yolcu gemileriyle Karşıyaka İskelesi’ne taşınacak. Turistler burada yapacakları turun ardından yine İZDENİZ gemileriyle Alsancak Limanı’na dönecek. 09.30’da İzmir Limanı’ndan Karşıyaka İskelesi’ne kalkacak İZDENİZ gemisi, saat 14.00’te tekrar Alsancak Limanı’na dönecek. Bu şekilde ekim ayı sonuna dek 16 sefer yapılması planlanıyor. İzmir’e gelen tüm turistlerin bu hizmetten faydalanabilmesi için diğer turizm acenteleri ile de görüşmeler devam ediyor.
  • Manisalılar için Midilli imkanı
    İzmir ve Manisa büyükşehir belediyeleri, Midilli’ye düzenlenen İZDENİZ gemi seferlerinden gelen talepler üzerine Manisalıların da kolayca yararlanması için örnek bir işbirliğine imza attı. Cuma günleri İzmir Limanı’ndan hareket eden Midilli seferine katılacak Manisalılar için otobüs kaldırılacak. Geminin dönüş yaptığı pazar akşamları da limandan Manisa’ya otobüsle dönüş imkanı sağlanacak. Cuma günleri Manisa Eski Garaj karşısından 06.00’da kalkacak otobüs, pazar akşamları da Alsancak Limanı’ndan saat 20.00’de dönüş yapacak. Midilli seferlerinin Manisa’daki tanıtım afişleri oldukça ilgi çekti.
  • O konuda çalışmalar sürüyor
    Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Cemil Tugay’ın seçim vaatleri arasında yer alan Deniz Taksi projesi için de İZDENİZ bünyesinde çalışmalar sürüyor. İki tip ve büyüklükte üretilecek deniz araçlarının bir kısmında deniz-taksi, bir kısmında daha çok yolcuyla deniz-dolmuş hizmeti verilmesi planlanıyor. İlk etapta az sayıdaki deniz-taksi ve deniz-dolmuşun rantabl işletilmesiyle İç ve Orta Körfez’de ulaşımın dinamikleşmesi ve soluk alması öngörülüyor.

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar