Perşembe, Eylül 19, 2024

Pamukkale’deki su debisi düştü; tarım ve turizm tehlikede

Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu, UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Pamukkale’de antik kentte çıkan suyun debisinin düşmesini masaya yatırdı

Denizli Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu, UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan Pamukkale’de antik kentte çıkan suyun debisinin düşmesini konu alan toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Pamukkale’deki su sorununu ilk gündeme getiren Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Gazi Murat Şen, su sorununa ilişkin platform üyelerine bilgilendirmelerde bulundu.

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, “Konu her kesimden insanımızı ilgilendiriyor. Tarım, turizm ve bölgemiz adına çok önemli. Suyun debisinin azalmasının kaynağı araştırılıyor. DESKİ ve DSİ konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor” dedi.


“Kaçak su sondajlarına ilişkin incelemeler sürüyor”

Toplantıda açıklamalarda bulunan Platform Dönem Sözcüsü İbrahim Tefenlili, “Denizli’nin turizmdeki marka değerinin başında gelen UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Pamukkale’de antik kentten çıkan suyun debisinin düşmesi, kenti pek çok açıdan endişelendiriyor. Pamukkale’de, suyun azalmasının önüne geçilmesi ve gecikmeden önlem alınması gerekiyor. Platformun ana maddesi Pamukkale’dir. Jeotermal sularla ilgili izleme birimi konuyu takip ediyor. Derin sondajlar araştırılacak.1992 yılından beri yapılan çalışma raporu elimizde mevcut. Takip ediliyor. Zaman zaman bu su azalmış ama toparlamış. Ancak 2015 yılında beri zikzak fazla. Kuraklık ve yağış azlığı sebebiyle su azalmış. Biz konuyu en başından beri gerekli birimlere bildirdik. Kaçak su sondajlarına ilişkin incelemeler sürüyor. Tarımsal sulama var. Ancak çiftçilerimizide mağdur edemeyiz. DSİ konuyu öncelikli ilgileniyor. Valimiz konuyla ilgileniyor. Bu sorun kalıcı olarak çözülecek” dedi.


“Ruhsatlı ve ruhsatsız kuyular inceleniyor”

Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun’un Başkanlığında toplantı gerçekleştirileceğini belirten Tefenlili, “Konuyla ilgili Valimiz bilgilendirildi. Pamukkale bize bir miras. Ruhsatlı ve ruhsatsız kuyular inceleniyor.  Denizli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı konuyu gündemine aldı. Vekillerimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızlada görüşüldü. Ankara’da toplantı yapıldı. Buradan hocalarımızda gitti. Valiliğimiz başkanlığında daha da geniş bir toplantı yapılacak. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’de toplantıya katılacak” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM