Cuma, Eylül 20, 2024

Fişsiz alışverişe katlı ceza 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, fiş vermeyen işletmelere 10 bin TL, fiş almayan müşterilere ise 5 bin TL ceza uygulayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kayıt dışı gelir ile mücadelesi kapsamında başlattığı denetimler sürüyor. Bu kapsamda fiş vermeyen esnafa ve fiş almayan tüketiciye caydırıcı cezalar geliyor.  Yapılan düzenleme ile esnafın müşteriye fiş veya fatura kesmediğinin ilk tespitinde ödenecek olan ceza miktarı 3 bin 400 TL’den 10 bin TL’ye çıkarıldı. Aynı esnafın ikinci kez fiş veya fatura kesmediğinin tespit edilmesi durumunda 20 bin TL, üçüncü tespitte 30 bin TL, dördüncü tespitte 40 bin TL, beşinci tespitte 50 bin TL ceza uygulanacak. Altıncı ve sonraki tespitlerde ise her defasında 100 bin TL özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu cezaların IBAN yoluyla ödeme yapılmasına da önleyeceği  tahmin ediliyor. 


Esnaf yeni yollar arıyor

Bu düzenlemeyle birlikte, fiş vermemek için yeni yollar arıyan işletmeciler özellikle; turistik yerlerde veya kapalı çarşı alanlarında, kredi kartı ile alışveriş yapmak isteyen müşterilerden ek ücret talep ediyor. Nakit alımlarda ise müşterilerle pazarlık yapılması durumunda müşteriye fiş vermeyeceğini belirtiyor. Ayrıca esnaf, son dönemde fiş isteyen müşteriye ise adisyon gibi belgeler veriyor.  Bu durumunda esnafa uygulanacak ceza tutarı da her tespitte artırılacak. 


Fiş istemeyen müşteriye ceza

Ayrıca düzenleme kapsamında fiş almayan müşterilere de cezai işlem uygulanacak. Müşteri alışverişten fiş talep edilmemesi durumunda 5 bin TL ceza uygulanacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM