Cuma, Eylül 20, 2024

Afetzedelere konut bağışlarında KDV istisnası 

Hazine ve Maliye Bakanlığı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan, Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 7 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan bu düzenlemeye göre, afetzedelere yapılan konut bağışlarında KDV istisnası getirildi. Bu yeni düzenleme, 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrasında afet bölgesi ilan edilen bölgelerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası sırasında geçerli olacak. Bu istisna 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli olacağı açıklandı.


Bağışlar için ödenen KDV miktarı, hesaplanan vergilerden düşürülecek

Bu düzenleme kapsamında afetzedelere konut bağışlayan kuruluşlar, KDV’den istisna tutulacak. Bu bağışlar için ödenen KDV miktarı, hesaplanan diğer vergilerden düşürülebilecek. Eğer bu yolla düşürülemeyen bir KDV miktarı olursa, ilgili mükellefin talebi doğrultusunda geri iade edilebilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu düzenleme kapsamındaki süreyi bir yıla kadar uzatabilecek yetkiye sahip olacağı belirtildi.

İstisna, AFAD ile afetzedelere konut bağışlayan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetleri kapsıyor.  Konut dışındaki yapıların inşası ve mevcut konutların tadilat, bakım ve onarımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamına girmemektedir. Bu düzenlemeye göre, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının AFAD ile bağış protokolü imzalamaları şart olduğu belirtildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM