Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Fransa’dan, ‘Gözetim Toplumu’nu anımsatan güvenlik yasasına onay

Fransa Ulusal Meclis Güvenlik Yasası

Fransa Ulusal Meclisi, terör ve organize suç gibi durumlarda zanlıların telefonlarından polis ve jandarma tarafından gizlice görüntü ve ses kaydı almasını mümkün kılan yasa tasarısını kabul etti. Polis ile jandarmaya görüntü ve ses kaydı izni verilmesi, aktivistlerce endişe ile karşılandı.

Fransa’da ‘Adalet Yasası’ olarak bilenen ve kolluk kuvvetlerine geniş yetki vermeyi öngören tasarı, milletvekillerince Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü.

Hazırlanan tasarı, 111 ‘hayır’ oyuna karşı 388 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Tasarıda yer alan, terör ve organize suç gibi durumlarda polis ve jandarmaya, zanlıların dijital cihazlarından gizlice ses ve görüntü kaydı ile konum bilgisi alma imkanı tanıyan 3’üncü madde dikkat çekti. Bu maddenin, parlamenter, hakim, avukat, doktor ve gazetecileri kapsamayacağı belirtildi.


Yasa tasarısı ile neler mümkün?

Fransa Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda 388 oyla kabul edilen tasarı, hükümete belirli koşullar altında ön soruşturma sürelerini uzatma yetkisi veriyor. Tasarı ayrıca, ciddi suçlar için adreslere düzenlenen gece baskınlarının kapsamını genişletme ve şüphelilerin dijital cihazlarına uzaktan müdahale imkanı tanıyan tanıyor. Tasarı yürürlüğe girdiğinde bazı maddeler, hakim kararıyla uygulanabilecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM