Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Klima ihracatı ikiye katlandı

Aşırı sıcaklar nedeniyle klima alımı ve üretiminde atış yaşandı. TÜİK verilerine göre yılın ilk yarısında klima ihracatı 541 milyon dolarla rekor seviyeye yükseldi.Türkiye’de küresel ısınmanın da etkisiyle yaz aylarında artık daha sık görülen aşırı sıcaklar, tüm dünyada klima talebini artırdı. Türkiye’nin klima ihracatı da pandemi öncesinin 2 katına çıktı.

Türk lojistik firmaları, artan talebi karşılamak için klima taşımacılığına yoğun mesai harcıyor. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artan ihracat, pandemi öncesine göre de yaklaşık 2 katına çıktı. Klima ihracatının, yüzde 76 ile çok büyük bir kısmı ise AB ülkeleri ve Birleşik Krallık’a yapıldı. Boltas’ın Satış ve Pazarlama Direktörü Müge Karahan, “Dünyada sıcaklıklar yükseldikçe beyaz eşya ve elektronik ev aletleri kategorisindeki yüklerimiz içinde klimanın payı ciddi olarak arttı” dedi.


 Uluslarası taşımacılık talepleri arttı

Klima ihracatında yaşanan artışla birlikte uluslararası taşımacılık talepleri de yükselişe geçti. Beyaz eşya ve elektronik ev aletleri kategorisindeki lojistik çözümleriyle öne çıkan Karahan, klima taşımacılığı taleplerinin belirgin şekilde arttığını belirterek, “Dünyada sıcaklıklar yükseldikçe beyaz eşya ve elektronik ev aletleri kategorisindeki yüklerimiz içinde klimanın payı ciddi olarak arttı” diye konuştu.

KAYNAKTÜİK
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM