Cumartesi, Temmuz 27, 2024

OVP’den tek haneli enflasyon hedefi çıktı

Recep Tayyip Erdoğan

Günlerdir Türkiye gündeminde yer alan Orta Vadeli Program (OVP) tanıtımı gerçekleştirildi. Beştepe’de gerçekleşen OVP tanıtım toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yer aldı. Erdoğan, “7 temel alanda öncelikli reform adımlarını belirledik. Ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz” dedi. 


“7 Temel alanda reformlar belirlendi”

OVP ile ilgili konuşan Erdoğan, “Daha güçlü, güvenli, müreffeh Türkiye hedefi doğrultusunda OVP ile ortaya koyuyoruz. Yeni programda yapısal reformlara özel başlık açtık” dedi. Büyüme ve ticaretten fiyat istikrarı ve finansal istikrara, afet yönetiminden kamu maliyesine kadar 7 temel alanda öncelikli reform adımlarını belirlediklerini dile getiren Erdoğan, “Ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Sıkı para politikasının desteğiyle enflasyonu yeniden tek haneye düşürecek, cari işlemler dengesini iyileştireceğiz” diye konuştu.


“Kişi başı gelir 14 bin 855 dolara çıkacak”

Erdoğan, 3 yıllık dönemde enflasyonla mücadele sürecini destekleyici süreçte ekonomik büyümede dengelenmeyi, özel sektör yatırımlarının öncülüğünde yüzde 4,5 oranında büyümeyi hedeflediklerini kaydetti. Erdoğan, “Tarihimizde ilk kez 1,3 trilyon doları aşan ekonomik büyüklük ve kişi başına 14 bin 855 Dolar yüksek gelir grubuna sahip ülkeler listesine girmeyi hedefliyoruz öngörüyoruz” dedi..


OVP’de 7 temel eksen

OVP’de 7 temel eksen bulunduğunu ifade eden Erdoğan, OVP kapsamında, ‘büyüme ve ticaret,  beşeri sermaye ve istihdam, fiyat istikrarı ve finansal istikrar, kamu maliyesi, afet yönetimi, yeşil ve dijital dönüşüm, iş ve yatırım ortamı’ başlıklarının belirlendiğini ve çalışmaların bu başlıklar doğrultusunda yürütüleceğini açıkladı.


“Büyüme ve istihdamı ihmal etmeyeceğiz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, OVP’nin teknik ayrıntılarını açıkladı. OVP’nin ilk yılında uygulanacak politikalara ve somut tedbirlere ayrıntılı olarak 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer verileceğini açıkladı. “Tek haneli enflasyona giderken büyüme ve istihdamı ihmal etmeyeceğiz” mesajı veren Yılmaz, “OVP’nin dört temel amacı var. Afet yaralarının sarılması, makro istikrarın sağlanması ve enflasyonun tek haneye inmesi, büyüme ve istihdamın devamı, sosyal adalet. OVP’de üç temel politika aracı olacak. Bunlar deprem harcamaları hariç mali disiplinin sağlanması, para politikası ve yapısal dönüşümlerdir. Yapısal reformlarda orta vadede somut etkiler bekliyoruz. Kısa vadede beklentileri iyileştirmeyi hedefliyoruz. Merkez Bankası araç bağımsızlığı çerçevesinde üzerine düşeni yapacak” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, son 20 yılda yüzde 5,5 büyüme yaşandığını kaydederek, “Bu yıl kişi başı gelirin 12 bin 415 dolar olmasını bekliyoruz. İşsizliği orta vadede tek haneye düşürmeyi hedefliyoruz. 2023’ü yüzde 4,4 ile 2024’te yüzde 4, 2025 yüzde 4,5, 2026’da yüzde 5 öngörüyoruz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM