Cumartesi, Temmuz 27, 2024

DEÜ’den Sıfır Atık Projesi’ne tam destek

deü sıfır atık projesi

Doğal kaynaklarımızın korunması ve ortaya çıkan atıkların daha etkin bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Eylül 2017’de hayata geçirilen ‘Sıfır Atık Projesi’ konusunda BM kürsüsündeki çağrıya, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) tam destek geldi. Çevrenin korunması ve gelecek nesillere daha iyi bir doğanın miras bırakılması amacıyla birçok örnek proje ve çalışmaya imza atan DEÜ’de, 2023-2024 akademik yılında sıfır atık ile ilgili faaliyetlerin artacağı açıklandı. 

Birleşmiş Milletler (BM) 78’inci Genel Kurulu kapsamında, dünya liderlerine bu yönde çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını yakından takip ettiklerini belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Fakültelerde oluşan atıklar da üniversite imkanlarıyla yeniden dönüştürülerek, birçok alanda etkin şekilde kullanıyoruz. Üniversitemizin her biriminde sıfır atık uygulamalarını arttırarak sürdürmeye kararlıyız” diye konuştu. 

Tüm kampüslerimizde Sıfır Atık faaliyetlerine önem veriyoruz diyen Kotar, DEÜ’nün 15 adet kampüste Sıfır Atık Belgesi bulunduğunu belirtti. Hotar, “Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatörlüğünün öncülüğünde, tüm akademik birimlerden akademik ve idari personele kapsamlı eğitimler düzenliyoruz. 2018-2022 yılları arasında yaklaşık bin 300 ton geri dönüştürülebilir atık toplanarak ekonomiye geri kazandırıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2022 yılı başında üniversitemize hibe edilen otomatik kompost makinesi ile üniversite yemekhanelerinde oluşan ayrıştırma atıkları toprak iyileştirici bir malzeme olan komposta dönüştürerek toprakla buluşturuyoruz. Geçtiğimiz günlerde kampüs alanlarındaki kullanılmayan malzemelerden, öğrencilerimizin kampüs alanlarında faydalanacağı ‘Akıllı Çardak’ çalışmasını başlattık. Üniversitemiz, atık yönetimini temel seviyeden bir üst seviyeye taşımak ve bertarafa giden atık miktarını azaltmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM