Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Yaşar Üniversitesi, EIT Food’a üye olan ilk ve tek üniversite oldu 

Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği tarafından desteklenen, gıda ve tarım alanında inovasyon ve girişimciliği teşvik etmek üzere kurulan bir topluluk olan EIT Food’a Türkiye’den üye olan ilk ve tek üniversite oldu

Yaşar Üniversitesi, “TÜBİTAK 2028-Ağlara Üyelik Desteği”ni almaya hak kazandıktan sonra Avrupa Birliği tarafından desteklenen EIT Food’a (European Institute of Innovation & Technology) Türkiye’den üye olan ilk ve tek üniversite oldu. Avrupa Komisyonu’na bağlı bir Avrupa Bilgi ve İnovasyon Topluluğu olan EIT Food’un 13 farklı ülkede 50’den fazla iş birliği bulunuyor. EIT Food, tüketicilere daha sağlıklı bir yaşam tarzı sunan ürünler, hizmetler ve yeni teknolojiler sağlamak için yüksek vasıflı bir gıda sektörü geliştirmeyi amaçlıyor.Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “EIT Food ile Avrupa’daki tarım-gıda girişimcilik ekosistemine ana hattan bir bağlantı sağlanmış olacağız” dedi.


“Amacımız, yeni girişimlerin yer alacağı bir merkez yaratmak”

EIT Food, Avrupa Komisyonu’na bağlı bir teşkilat olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Levent Kandiller, “O teşkilata bağlı bilgi ve inovasyon toplulukları var. Üniversite olarak EIT Food içinde etkili olmak istiyoruz. Yaptığımız toplantıda onların dikkat ettiği temel konularda sunumlar hazırladık. İlk oturumda üniversitedeki araştırmalardan bahsettik, ikinci oturumda ise İzmir Ticaret Borsası ile beraber yürüttüğümüz İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nden bahsettik. Bu merkez, üç yıldır yapılan bir çalışmanın sonucunda Menemen’de Uluslararası Tarım Araştırmaları Uygulama Merkezi içinde yer alacak. Burada yapmak istediğimiz, başta Ege Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’de dijital tarım teknolojileri üzerindeki yeni girişimlerin yer alacağı bir merkez yaratmak. Bu merkezin bir özelliği de Ekosistem Entegrasyon Laboratuvarı olması. Yaşayan bir laboratuvar olacak. Menemen’de bize tahsis edilen büyük araziler içinde geliştirilen teknolojilerin uygulamasını yapacağız ve çiftçilere göstereceğiz”ifadesinde bulundu.


“Avrupa ile bağlantı sağlamış olacağız”

Toplantıdan EIT Food yetkililerinini oldukça memnun kaldığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Levent Kandiller, “İzmir’i önemli bir irtibat noktası olarak kimliklendirdiler. Önümüzdeki günlerde gerçek proje iş birlikleri ile işe başlayacağız. Hatta Kasım ayında sonlanacak çağrı için bir proje önerisinde bulunmamızı dilediler. EIT-Food üyeliğinin en önemli katkısı, tarım-gıda sektörlerinde dışarıya açık olmayan özel projelere dahil olma fırsatını yakalamak, Yaşar Topluluğu’nun yapmak istediği araştırma alanlarını destek programlarına ekleyebilmek ve Avrupa tarım ve gıda politika metinlerine katkı koyabilmek. Ayrıca, Avrupa’daki tarım-gıda girişimcilik ekosistemine ana hattan bir bağlantı sağlanmış olacağız” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM