AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı’nda gündeme dair özel değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2026 yılında bütçenin 29 milyar TL faiz dışı fazla vermesini öngördüklerini belirtti. Faiz harcamalarının özellikle gayrisafi yurt içi hasılaya oranı 2002’de yüzde 14,3 iken 2026’da yüzde 3,5 düzeyine gerileyeceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vergi gelirleri açısından da benzer bir iyileşme söz konusu. 2002 yılında toplanan her 100 TL’lik verginin 85,7 TL’si faiz ödemelerine giderken 2026’da bu tutarın 19,9 liraya düşmesini bekliyoruz. Bununla birlikte 2026 yılı bütçemizin 29 milyar TL faiz dışı fazla vermesini öngörüyoruz. 2026 yılı Bütçe Kanunu teklifimizin sizlerin de gayretleriyle komisyon ve genel kurul safahatını geçerek inşallah kabul edileceğine inanıyorum” diye konuştu.
2026 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu teklifinin Meclisin takdirine sunulduğunu aktaran Erdoğan, Bütçemiz, AK Parti hükümetlerinin hazırladığı 24. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi döneminin ise 8. bütçesi olarak siyasi istikrarımızın ve kurumsal sürekliliğimizin güçlü bir göstergesi. Bütçe teklifinde her bir vatandaşımızın kalkınma ve büyümenin getirdiği fırsatlardan adil biçimde yararlanmasını temel ilke olarak belirledik. Fiziki altyapısının güçlendirilmesi, beşeri sermayenin geliştirilmesi ve üretim kapasitesinin artırılması bu bütçenin temel sütunlarını teşkil ediyor. Bütçemizle makroekonomik ve finansal istikrar programımızla uyumlu bir şekilde deprem hariç harcamaları kontrol altına almayı, kamu açığını düşürmeyi ve dezenflasyon sürecini desteklemeyi planlıyoruz” dedi.
Sosyal konut projeleri için 100 milyar TL kaynak ayırdık
2026 yılı bütçesinde, giderlerin 18 trilyon 929 milyar TL, gelirlerin ise 16 trilyon 216 milyar TL olacağını söyleyen Erdoğan, “Deprem nedeniyle yaşanan arizi artış sonrasında bütçe açığını yeniden hükümetlerimiz dönemindeki ortalama seviyeye yaklaştırıyoruz. Sosyal yardım bütçesini 2026 yılında 917 milyar liraya çıkarıyoruz ki bu tutar bütçemizin yüzde 4,8’ine denk geliyor. Sosyal konut projelerini desteklemek amacıyla 100 milyar lira kaynak ayırdık. Halihazırda faturalarda mesken aboneleri için doğalgazda yüzde 43, elektrikte düşük kademede yüzde 57 oranında devletimiz destek veriyor. Vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgazı daha ucuza kullanabilmeleri için 2026 yılı bütçesinde 373 milyar lira kaynak öngörüyoruz” diye konuştu.

Tarımsal destek programları için ayrılan kaynak 168 milyar TL
Erdoğan, ailenin korunması ve güçlendirilmesi programına önceki yıla göre yüzde 30’un üzerinde, çocukların korunması ve gelişiminin sağlanması programına yüzde 34, kadının güçlenmesi programına yüzde 35 artışla kaynak ayrıldığını söyledi. Erdoğan konuşmasının devamında ise, “2026 yılında tarım sektörü yatırım ödeneğini 190 milyar TL’ye çıkartıyor, bunun 122 milyar TL’sini tarımsal sulama yatırımları için tahsis ediyoruz. Tarımsal destek programları için ayrılan kaynağımız 168 milyar lira. Ayrıca reel kesimi 493 milyar TL’lik ödenekle destekleyeceğiz. 2002 yılından beri eğitimi en öncelikli meselemiz olarak gördük ve eğitim bütçemizi 2026 yılında 2 trilyon 896 milyar TL’ye yükselttik. Böylece 2002’de bütçeden yüzde 9,4 seviyesinde pay alan eğitime 2026 yılında yüzde 15,3 ile en büyük payı ayırdık” ifadelerinde yer verdi.
Kaynaklarımızı faize değil, kamu hizmetlerine yönlendirdik
Vatandaşların sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanmaları için 1 trilyon 594 milyar TL kaynak tahsis edildiğini ifade eden Erdoğan, “Mahalli idarelerimiz için ayrılan kaynağı bu sene daha da artırdık. Büyükşehir ve diğer belediyelerimiz ile il özel idarelerimize ayrılan toplam kaynağı 1 trilyon 657 milyar TL’ye çıkarıyoruz. 2002 yılında bu kaynağın bütçe içerisindeki payı yüzde 4 iken bu oranı 2026 yılında yüzde 8,8’e yükseltiyoruz. Şurası da önemli: Son 23 yılda kaynaklarımızı faize değil, kamu hizmetlerine yönlendirdik. Bu sayede önemli altyapı projeleri hayata geçirildi. Kamu borç stoku makul seviyelere çekilerek Avrupa Birliği ortalamasının da altına indirildi. 2002 yılında bütçe giderleri içinde faiz harcamalarının payı yüzde 43,2 iken 2026 yılı bütçesinde bu oran yüzde 14,5 seviyesinde kalıyor” açıklamasında bulundu.
