Cuma, Eylül 20, 2024

Tarihte bugün: Van depremi, büyük yıkımın 12. yılı 

23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen Van-Erciş merkezli deprem büyük bir felaketi beraberinde getirdi. Üzerinden 12 yıl geçen deprem, 7.2 büyüklüğünde bir sarsıntı ile oluşararak, Van şehri ve çevresini etkiledi. Bu etki sonucunda Van’da büyük bir yıkım yaşandı. Deprem sonucu birçok bina hasar gördü, onlarca kişi hayatını kaybetti ve yüzlercesi yaralandı. Bölgedeki acil durum ekipleri ve gönüllüler, enkaz altında kalanları kurtarmak ve yaralılara yardım etmek için seferber oldu.


Depremin zararı

Bölgede büyük bir yıkıma yol açan deprem, AFAD’ın 2011 Van depremi verilerine göre; 600’un üzerinde can kaybı, 4 bin 152’den fazla yaralı ve tahminen 1 milyar ile 4 milyar TL (555 milyon – 2.2 milyar USD) arasında ekonomik kayıpla sonuçlandığı belirtildi.  AFAD’ın depremle ilgili yaptığı açıklamada; Van ili Merkez ilçesi, köyleri ve Erciş ilçesi merkez mahallelerinde TSİ 09:30 itibarıyla 10 bin 621 binanın incelendiği; 5 bin 739 binanın hasarlı ve oturulmaz, 4 bin 882 binanın hasarlı ancak oturulabilir olduğu ve tespit çalışmalarına devam edildiği belirtildi. Deprem nedeniyle toplam 2bin 262 bina yıkıldı.

Çevre illerden de hissedildi

Iğdır, Erzurum, Kars, Bingöl, Muş, Bitlis, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi çevre illerde, İran ve Kuzey Irak’ta da hissedilen depremde binalar yıkıldı, elektrik ve telefon hatları kesildi. Deprem 25 saniye sürdü.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM