Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Kul Olayım Kalem Tutan Ellere

“İçimizde göksel bir dünya yaratabilsek, çocukların öğretmeni geçinen bizler; onların öğrencileri olmamız gerektiğini anlarız.”
İsmail Hakkı Tonguç


Geçen Çarşamba Sağlık Haktır Görsel Programızda “ Okullar Açılırken Çocuklarda Göz Sağlığı Ve Koruyucu Hekimlik İlkelerini “ değerli Göz Hekimi arkadaşım Dr. Nurcan Gürkaynak ile enine boyuna konuştuk. Kendisine verdiği değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. İzlemenizi öneririm. Bu arada bir çok arkadaşım sen onu bırak, okullar açılırken, aileler çocukları İçin en temel gereksinimlerini yerine getir(e)memekten dolayı eziklik içindeler demez mi?. Hatta en değerli varlıklarını okula kaydetmemeyi bile düşünmekteler

***

Bu durumlar beni sadece hekim olarak değil, bir insan olarak çok üzmektedir. 1946 yılında Köy Enstitülerinin kapanma sürecinin başlaması ve saygın Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in görevinden ayrılması, arkasından eğitimin ABD denetimine girmesi, o günden bu güne sürecin giderek gericileşmesine çaresiz kalmamız beni hep üzmüştür.

***

Bir internet sitesinde dolaşırken okul tişörtlerinin 155 TL’den başlayıp, 200 TL’na kadar çıkıyor olması, baktığımız daha uygun bir sitede bile fiyatların 100-200 TL arasında satılması durumunun takdirini sizlere bırakıyorum.

***

Tişörtlerin yanı sıra eteklerin fiyatlarını incelediğimizde 200 TL’den başlayıp, 500 TL’ye kadar internet sitelerinde satışa çıkarılması karşısında ne diyeceğimi bilemedim.

***

Pantolonlar ise tıpkı eteklerde olduğu gibi 200 TL’den başlarken, 1000 TL’e l kadar arttığını görüyoruz.

***

Gelelim ayakkabılara; pantolon, etek ve tişörtlerin yanı sıra velileri en fazla düşündüren ürünlerin başında 290-2000 TL arasında değişen fiyatlarla ayakkabılar gelmektedir.

***

Eşofman fiyatları kimi internet sitelerinde 250 TL’den satışa sunuluyor olsa da, bazı sitelerde fiyatlar 1110 TL’ye kadar yükselmektedir.

***

Okula yeni başlayacak bir öğrenciye alınması gereken gereksinimlerin başında gelen okul çantalarının fiyatı ise 340 TL’den başlayarak 1050 TL’ye kadar yükselirken; suluk fiyatları 160-780 TL arasında, beslenme çantaları da 73 TL ve 390 TL arasında değişiklik gösterdiğini farketiyoruz.

***

Okula yeni başlayacak olan bir öğrenci için velilerin 1660 TL’ni sadece tek bir çocuğunun alışverişi için gözden çıkarması gerekmektedir. Bunun altını özellikle çiziyorum. Giderek bu rakam 2000 TL’i geçerse hiç şaşırmam. Bu söylediğim asgari masraflardır. Ancak kaliteli, kullanışlı ürünleri tercih etmek isteyen veliler için bu fiyat 7000 TL’yi bulmaktadır.

***

Yorum ve Öneri:
Biz hekimler sağlığı tanımlarken; sağlık sadece bireyin fiziksel yönden iyilik hali değildir. Aynı zamanda ruhsal ve toplumsal yönden iyi olma halidir diye vurgularız. Yukarıda yazdıklarımı gözününe alırsanız, öğrenci anne ve babası ile sevgili öğrencimiz nasıl iyi olsun? Bu sorunun yanıtını lütfen sizler verin. Yazık ki ne yazık!..
Sorun her zaman dediğim gibi siyasi olup, var olan dışa bağımlı gerici zihniyettedir. Çözümü de bu zihniyetin siyasi olarak değişmesidir.

***

Sözlerimi Sivas/Şarkışla’’dan, Aşık Veysel’den alınma, Muzaffer Sarısözen Hocamızın derlediği güzel bir türkü ile bitirelim. Bu Ezgi’yi Selda Bağcan çok güzel okuyor. Onun da dillerine sağlık. Kul Olayım Okula Gidecek, Kalem Tutacak Ellere…

 Kul Olayım Kalem Tutan Ellere,
 Kâtip Arzuhalim Yaz Yare Böyle.
 Şekerler Ezeyim Şirin Dillere,
 Kâtip Arzuhalim Yaz Yare Böyle.
 Güzelim Ey Güzelim Ey Güzelim Ey Ey.

Sevgilerimle…

Diğer Yazarlar