Çarşamba, Eylül 18, 2024

Baby boomerlar işletmelerini Y kuşağına devrediyor

Y kuşağı kurumsal hayatı bırakarak küçük işletmeleri devralıyor


NAZ TÜKEL

Faiz oranları son yirmi yılın en yüksek seviyelerine ulaşmış olmasına rağmen, küçük işletmelerin satışları hız kesmeden artıyor. 2. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş arasında yaşanan bebek patlaması kuşağı olan baby boomerlar, işletmelerini Y kuşağına devrediyor.

The Guardian’ın haberine göre, önde gelen bir iş aracılık ve araştırma platformu olan BizBuySell’in son raporunda, küçük işletmelerin satışları pandemi öncesi seviyelere dönmekle kalmayıp, aynı zamanda artış gösteriyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde şirketlerini satan iş sahipleri, geçen yılın aynı dönemine göre satış fiyatlarında yüzde 20 artış gördü. Bu hareketliliğin büyük ölçüde, eşi benzeri görülmemiş bir hızda işletmelerini satan baby boomerlar tarafından yönlendirildiği gözleniyor

Bu eğilim, demografik verilere bakıldığında şaşırtıcı değil. ABD Küçük İşletmeler İdaresi’ne göre, ülkenin küçük işletme sahiplerinin yarısından fazlası 50 yaşın üzerinde ve ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 21’i 1964 öncesinde doğmuştu. Şubat 2024 itibariyle yapılan araştırmalar, ABD’deki özel sektör işletmelerinin yaklaşık yüzde 51’inin boomerlar tarafından sahiplenildiğini görülüyor. Bu işletmelerin toplam değerinin 10 trilyon dolar gibi devasa bir rakama ulaştığını gösteriyor.

Ancak yaş, bu servet transferini etkileyen tek faktör değil. Ekonomik koşullar, vergi politikaları ve siyasi değişimler de bu işletme satışlarını etkiliyor. Yüksek faiz oranlarına rağmen satışlar güçlü kalmaya devam ediyor. Bu durum, kısmen satıcı tarafından finanse edilen işlemler ve alıcıların yatırımlarını değerlendirmede teknolojiye olan artan becerileri sayesinde gerçekleşiyor. Ekonominin pandemiden toparlanmasıyla birlikte, birçok iş aracısı faiz oranlarının düşmesi beklendiğinde talebin daha da artmasını bekliyor. Gerçekten de potansiyel iş alıcılarının yüzde 24’ü, faiz oranlarının düşmesini beklediklerini belirtiyor.

Ayrıca, sermaye kazancı vergileri hala ortalama yüzde 20 seviyesinde nispeten düşük kalırken, servet transferi üzerindeki miras vergisi muafiyetleri 2017 Vergi Kesintileri ve İşler Yasası sayesinde tarihi yüksek seviyelerde bulunuyor. Ancak bu olumlu koşullar, yaklaşan seçimlerin sonuçlarına bağlı olarak değişebileceği ve bu da birçok satıcının vergi yükümlülüklerini en aza indirmek için daha erken harekete geçmesine neden olabileceği gözleniyor.

1981 ve 1996 yılları arasında doğan Y kuşağı, bu pazarda birincil alıcılar olarak ortaya çıkıyor. Enflasyon, kurumsal iş güvencesizliği ve hisse senedi piyasası oynaklığı gibi belirsizliklerle karşı karşıya kalan Y kuşağı, işletme sahipliğini istikrarlı ve cazip bir yatırım olarak görüyor. BizBuySell’e göre, bugünün iş alıcılarının yüzde “35’i, küçük işletme sahipliğiyle gelen bağımsızlığı arayan eski kurumsal çalışanlardan oluşuyor. Hala deneyim kazanmaya devam eden Z Kuşağı’nın aksine, Y kuşağı mevcut işletmelere yatırım yapma konusunda kaynaklara ve motivasyona sahip olduğu gözleniyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM