Perşembe, Ağustos 28, 2025

2026’da 200 bin hayvan yerli üreticiden karşılanacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara’nın Polatlı ilçesindeki bir besi çiftliğine ziyarette bulunarak, ‘Güçlü Besi Güçlü Üretim Projesi’ne ilişkin bilgi verdi. Proje kapsamında üreticilere destek olunacağını, etçi ırk spermasıyla doğan her buzağıya ilave destek sağlanacağını vurgulayan Yumaklı, “Bu adımlar sayesinde 2026’dan itibaren 200 bin yeni etçi ırk hayvanı kendi üreticimizden karşılayacağız. Bunun yaklaşık proje bedeli her yıl ortalama 8 milyar lira civarında olacak. Dünyada benzer örnekler var. Bugün ABD’de bu projenin benzeri uygulanıyor. Onlarda da üretilen kırmızı etin yaklaşık yüzde 23’ü sütçü ve etçi ırkların melezlenmesinden oluşuyor” açıklamasında bulundu.


Sütçü ırklarda dişi sperma kullanımı %25 arttı

Geçen yıl şubatta açıklanan 5 yıllık Hayvancılık Yol Haritası’nın adım adım hayata geçirildiğini vurgulayan Yumaklı, “İlk kez açıkladığımız 3 yıllık destekleme modeli sayesinde damızlık materyalde çok önemli bir mesafe kat ettik. Hedefimiz, dişi damızlık materyalin ari işletmelerimizden karşılanmasıydı. Bu özellikle kaliteli üretim anlayışımız için çok önemli bir başlıktı. Sütçü ırklarda dişi sperma kullanımı oranı da bu süre içinde yaklaşık yüzde 25 artmış durumda. Bu, ülkemiz için son derece ümit verici bir sonuç” diye konuştu.

Süt hayvancılığı ile besi hayvancılığını birbirinden ayırıp, sütü sütçü ırktan, eti etçi ırktan elde etme hedeflerinin bulunduğuna dikkati çeken Yumaklı, “Süt üretiminde herhangi bir sorunun olmadığını hatta süt arzımızın fazla olduğunu buradan ifade etmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.


“Daha fazla ve kaliteli et üreten hayvanlar elde edeceğiz”

Yumaklı, kırmızı et konusunda ana hedeflerinin yerli üretimi geliştirmek ve ithalat konusunu gündemlerinden çıkarmak olduğunu, bu hedef doğrultusunda yol haritasının bütün başlıklarını teker teker hayata geçirmeye başladıklarını bildirdi. Türkiye’deki anaç hayvan sayının artması gerektiğine işaret eden Yumaklı, Hayvancılıkta Üretimi Geliştirme Projesi ile Et ve Süt Kurumunun tedarik ettiği anaç hayvanların, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) Iğdır ve Şanlıurfa’daki çiftliklerinin damızlık merkezi haline getirildiğini anlattı.

Bakan Yumaklı, Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi ile TİGEM bünyesinde kaliteli etçi ırk damızlıklarının üreticilere uygun şartlarda verilmeye başlandığını belirterek, “Bugün etçi ırk hayvanlarımızın sayılarının artırılması ve et arzının çok daha fazla oranda yerli kaynaklardan karşılanmasında yeni bir sayfa açacak başka bir projemizi kamuoyumuza duyurmak için buradayız. Burada, süt üretimimizin omurgasını oluşturan, yüksek damızlık niteliği taşıyan sütçü ırklarımızı yine tutuyor, onları adeta bir ‘gen bankası’ olarak koruyoruz. Bunların dışında kalan, soy kütüğüne kayıtlı olmayan, sayısı yaklaşık 1 milyona yakın olan dişi sütçü ırk sığırlarımızı, etçi ırklarla melezleyeceğiz. Böylece sütçü ırka göre daha fazla ve kaliteli et üreten hayvanlar elde edeceğiz. Üreticimizin gelirini artırmış olacağız” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM